Ismét elutasítja Johannis két miniszteri tisztségre jelölt személy kinevezését

Ismét elutasítja Klaus Johannis a szállításügyi, illetve a fejlesztési miniszteri tisztségre jelölt személyek kinevezését.

A Cotroceni-palotában adott hétfői nyilatkozatában az államfő rámutatott, "egy-két napon belül" véglegesítik a jelölések elutasításáról szóló dokumentumokat, majd elküldik ezeket a kormánynak. Hozzátette, a miniszterelnöknek küldendő levelek az elutasítás okait is tartalmazni fogják. "Jogi dolgokról van szó, amelyeket alaposan át kell tanulmányozni, és ajánlom, hogy tegyék is meg" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőséget lát a helyzet megoldására, az elnök azt válaszolta, a kormánynak figyelmesen át kell olvasnia az indoklásokban általa idézett törvénycikkelyeket, "a Szociáldemokrata Párt pedig álljon elő olyan jelölésekkel, amelyekkel képes meggyőzni engem is, és másokat is, hogy jó kezekben lesznek a minisztériumok" - fogalmazott, hozzátéve, a törvények betartása a kormány számára is kötelező, a kabinetnek "kötelessége bemutatni a jelöltekkel kapcsolatos iratokat, a hatályos jogszabályokban előírtaknak megfelelően".

2018. november 20-án az államelnök hozzájárult a Szociáldemokrata Párt által javasolt minisztercserékhez, de nem hagyta jóvá Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer kinevezését a közlekedési, illetve a regionális fejlesztési tárca élére, arra hivatkozva, hogy ez a két jelölt nem megfelelő a tisztségekre  - írja az Agerpres.

Később a szállításügyi tárca vezetésére Mircea Drăghici-ot, a regionális fejlesztési tárca élére pedig Lia Olguţa Vasilescut javasolta a nagyobbik kormánypárt, az elnök azonban ezeket a jelöléseket is elutasította. Miután múlt héten meg is indokolta döntését, Viorica Dăncilă miniszterelnök válaszlevelében ismét ugyanezeknek a személyeknek a kinevezését kérte az államfőtől, hangsúlyozva, hogy a jelöltek eleget tesznek az alkotmány és a vonatkozó törvények által előírt feltételeknek, amelyekre az elnök hivatkozott indoklásában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?