FRISSÍTVE - Politikai ügy lett a medgyesi gyilkosság: az ellenzék támadja a „miniamnesztiát”

Hatályon kívül helyezné az ellenzék a köztörvényes bűnözők börtönbüntetésének lerövidülését lehetővé tevő büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvényt. A bejelentés előzménye, hogy egy „miniamnesztiával” szabadult elítélt a hét végén Medgyesen megölt egy embert. FRISSÍTÉS: Az igazságügyi miniszter reagált az ellenzék vádjaira.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion hétfőn a Facebook-oldalán közölte: még a nap folyamán benyújtja a büntetés-végrehajtási törvényt hatályon kívül helyező tervezetet a parlamentbe. Emlékeztetett, hogy a jogszabályt a kormánypártok jelentősen módosították az igazságügyi minisztérium javaslatához képest.

 

A politikus felidézte: az ellenzék próbálta enyhíteni a törvény várható hatásait, az alkotmánybíróságon is megtámadták, de hiába. „Ez egy kriminális, de alkotmányos törvény. Ha azt akarjuk, hogy ne haljanak meg ártatlan emberek, azonnal hatálytalanítanunk kell. Indokolt lenne a sürgősségi kormányrendelet, mert embereket gyilkolnak meg, nőket erőszakolnak meg, románokat fosztanak ki az utcákon a börtönből idő előtt szabaduló bűnözők” – vélekedett Stelian Ion.

A képviselő szerint a büntetés-végrehajtási jogorvoslatra vonatkozó előírások eltörlésére feltétlenül szükség van ahhoz, hogy az emberek nyerjék vissza a közbiztonságba vetett bizalmukat. Rámutatott: a jogszabály hatályba lépésétől az ennek alapján szabadult személyek közül már több mint 600 elítélt került vissza a börtönbe, mert valamilyen bűncselekményt követett el.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Gigel Știrbu szintén a Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy egyszerű indítványt beterjesztését fogja javasolni a „miniamnesztia” miatt az igazságügyi miniszter ellen. Szerinte „lavinaszerű” bűnözési lavina indult be Romániában a törvény hatályba lépése után, és Tudorel Toader egyetlen gondja a „bűnözők oltalmazása”.

A PNL egy másik képviselője, Florin Roman azt jelentette be hétfőn: úgy módosítaná a törvényt, hogy ennek hatálya ne terjedjen ki az erőszakos bűncselekmények elkövetőire. Emlékeztetett, hogy a jogszabály alkalmazása óta 11 ezer bűnöző szabadult büntetése letöltése előtt a hazai börtönökből.

büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény szerint minden elítéltnek harmincnaponként hat nappal rövidítik le a büntetését, ha nem megfelelő körülmények között tartották fogva. 

FRISSÍTÉS: A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett - állítja Tudorel Toader igazságügyi miniszter.  "Több ízben is hangsúlyoztam már, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (előző összetételében) jóváhagyta azt, hogy a parlament fogadta el, hogy kevéssel miniszteri kinevezésem után lépett hatályba, és hogy a hatástanulmányt nem a törvény életbe lépése után kell készíteni" - írja Toader egy Facebook-bejegyzésben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?