Leállították a korvettek beszerzését, az ügyészség nyomozást indított

Andrei Ignat fegyverzetért felelős államtitkár arról értesítette Gabriel Leş védelmi minisztert, hogy feljelentést tett a katonai ügyészségen a hadsereg korvett-beszerzési programjával kapcsolatban, amelyet ideiglenesen felfüggesztettek.

Az államtitkár eltéréseket észlelt a törvényes eljárástól, ezért a procedúra felfüggesztése mellett döntött.

Gabriel Leş védelmi miniszter december 5-én arról tájékoztatott, hogy a korvett-beszerzési program “határidőn belül van”, és éppen egy belső audit zajlik az 1,6 milliárd eurós beszerzési ügyben. A kormány 2018. február 15-én hozott határozatot a multifunkcionális korvettek beszerzéséről. 

Gabriel Leş védelmi miniszter szombaton azt nyilatkozta: nem tudja pontosan, hogy mivel kapcsolatban merült fel gyanú a korvettek beszerzésénél és az ügyészégre hagyja a részletek kiderítését. 

“Egy tájékoztatást kaptam, hogy gyanú merül fel az eljárás törvényességével kapcsolatban, és hogy az egyik résztvevő megtámadta a közigazgatási bíróságon a beszerzést szabályozó kormányhatározatot. Nem tudok véleményt mondani, az ügyészégre bízom, hogy derítse ki az igazságot” - mondta el a Digi 24 megkeresésére a védelmi miniszter. Hozzátette: az ügyészséget csak azért vonták be, hogy szavatolva legyen a beszerzés törvényessége.

Ovidiu Raeţchi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője “meglepetésének” adott hangot, hogy ismét csúszik a korvett beszerzési program. A védelmi bizottság alelnöke “érthetetlennek” nevezte, hogy egy olyan program, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) teljesen ellenőriz, és amelyet az elnöki hivatal és az ellenzék is támogat, másodszor is elakad. Szerinte “felmerülhet, hogy készakarva teszik”, hogy védelem nélkül hagyják a NATO dél-keleti szárnyát.

Bogdan Rodeanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint ez nemcsak nemzeti, hanem nemzetközi kérdés is, hiszen Románia vállalta, hogy hozzájárul a NATO és az Európai Unió keleti határainak védelméhez. Az USR Facebook-bejegyzése szerint “Dragneáék a korrupció gyanúja nélkül egyetlen beruházást sem képesek megvalósítani”, és ebből a cirkuszból kizárólag a fekete-tengeri hegemóniára törekvő Oroszországnak van haszna. Rodeanu szerint Dragneának meg kell értenie, hogy “a hadsereg modernizálása nem a ormányprogram című kifestőkönyv egy lapja, hanem egy nemzeti és nemzetközi prioritás”.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke úgy fogalmazott, hogy a kormánynak “sikerült kompromittálnia a haderő-fejlesztési tervet és Románia nemzetközi vállalásait”. “Az EU-s elnökség első hőstette a korvett-program felfüggesztése. (...) A kormánynak nem sikerült egyetlen hadi beszerzési programot sem végigvinnie, jóllehet rendelkezésére álltak a szükséges összegek. Ez annak bizonyítéka, hogy a kormány képtelen ellátni a feladatát” - szögezte le Tomac.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?