Daciával és Duckadammal példálózott Tusk a románul mondott beszédében

Az 1300-as Daciát és Helmuth Duckadamot is belefoglalta a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén román nyelven mondott beszédébe Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Meggyőződése, hogy Románia mindent megtesz majd Európa érdekeinek védelmében, illetve hogy EU-elnöksége alatt az ország kellő hangsúlyt fektet a szabályok betartására - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a román EU-elnökség hivatalos nyitórendezvényén.

A lengyel politikus beszéde elején felidézte: családja első autója egy Dacia 1300-as gépkocsi volt, az apósának a fia pedig jelenleg is egy Dacia Dustert vezet.

"E gyorsan változó világban, amelyben nap mint nap meglep bennünket a jövő, fontos szerepe van a szabályok betartásának és az elvekhez való ragaszkodásnak (...) Most nagymértékben Romániától függ, hogy miként kezeli Európa a jövő kihívásait. És csak önökön múlik, hogy a román politika jó példa vagy szigorú figyelmeztetés lesz-e Európa számára" - fogalmazott Tusk román nyelven mondott beszédében, amelyet több ízben is tapsvihar szakított meg.

Hozzátette, tévednek, akik azt hiszik, hogy a szabályok figyelmen kívül hagyása, a "rövidebbik út választása" a hatalom jelének számít az Európai Unióban. "Nem, ez a gyengeség jele. Azoknak pedig, akik erőfeszítéseket tesznek az európai értékek, szabadságunk, jogaink védelmében, azt mondom: Folytassák a harcot!" - nyomatékosította.

Donald Tusk beszédében rámutatott, nagy csodálója Romániának, a román kultúrának, nagyra tartja a román művészeket, értelmiségieket, sportolókat, és felhívást intézett minden román állampolgárhoz, hogy olyan elszántsággal védjék a szabadságot, a feddhetetlenséget, az igazság tiszteletét, a jogállamiságot és az alkotmányt, mint ahogy Helmuth Duckadam védte a Bukaresti Steaua labdarúgócsapatának kapuját a Bajnokcsapatok Európa-kupájának 1986-os döntőjében, amikor a Barcelona négy büntetőrúgását hárította.

"Akkor az lehetetlennek tűnt számomra, de neki sikerült. Önöknek is sikerülni fog. Ez úton biztosítom önöket teljes támogatásomról" - zárta beszédét Donald Tusk.

Kapcsolódók

Kimaradt?