FRISSÍTVE - Az Európai Unió „fővárosa” lesz egy napra Bukarest

Csütörtök este tartják meg Bukarestben a január elsején kezdődött román uniós elnökség ünnepélyes nyitórendezvényét, az EU döntéshozóinak részvételével. FRISSÍTÉS: Klaus Johannis is felszólal a rendezvényen.

Az eseményen jelen lesznek az Európai Bizottság tagjai, Jean-Claude Junckker főbiztossal az élen, aki beszédet is mond. Szintén felszólal Antonio Tajani, az Európai Parlament, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Pénteken Jean-Claude Juncker találkozik az államfővel, a kormányfővel és a parlament házelnökeivel is.

Szerdán a Viorica Dăncilă kormányfő közölte:  az ország két szimbolikus épületében, a Román Atheneumban és a Victoria-palotában keződik hivatalosan Románia EU-elnöki mandátuma. "Biztosítom önöket, hogy sikerrel fogjuk betölteni pártatlan közvetítői, megegyezést elősegítő szerepkörünket, és a jelenlegi európai kihívások szerepelnek majd prioritási listánkon. Itt a Brexitre, a Brexit utáni Európai Unióra, az európai parlamenti választásokra, a sokévi pénzügyi keretre, a közös agrárpolitikára, a kohéziós politikára gondolok, de ugyanakkor a külpolitikával, migrációval, terrorizmussal, menekültüggyel kapcsolatos újtafjta kihívásokra is'"- fogalmazott Dăncilă. 

Több civil szervezet csütörtök este tüntetést jelentett be a nyitórendezvény színhelye elé, de a demonstrációt a bukaresti városháza nem engedélyezte. Az egyik főpolgármester-helyettes arról értesítette Cristian Dide kezdeményezőt, hogy a George Enescu téren nem szervezhet demonstrációt, mert a térségre a román külügyminisztériumnak van területfoglalása.

FRISSÍTÉS: Az eredeti pogramtól eltérően Viorica Dăncilă miniszterelnök mellett Klaus Johannis államfő, Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke és Claudiu Iordache, a képviselőház alelnöke is felszólal a rendezvényen. Liviu Dragnea képviselőházi elnök külföldön tölti szabadságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?