Betiltották az uniós elnökség nyitórendezvényére időzített kormányellenes tüntetést

Betiltotta a bukaresti városháza azt a kormányellenes tüntetést, amelyet a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvénye alkalmából több ellenzéki civil szervezet nevében jelentett be csütörtökre egy magánszemély.

A Mediafax hírügynökség szerdai beszámolója szerint az egyik főpolgármester-helyettes arról értesítette Cristian Dide kezdeményezőt, hogy az Ateneul Roman nevű koncertterem előtti George Enescu téren nem szervezhet demonstrációt, mert a térségre a román külügyminisztériumnak van területfoglalása, ugyanis csütörtök este itt rendezik meg a január elsején kezdődött román uniós elnökség ünnepélyes nyitórendezvényét.

Indoklásul a városháza illetékese megemlítette, hogy a gyülekezési törvény szerint nem engedélyezhetnek ugyanazon helyszínre és időpontra két tömegrendezvényt. "Azt is meg kell érteni, hogy az Európai Bizottság (EB) tagjainak különleges státusa miatt, a helyszínen az EB által igényelt védelmi gyűrűket alakítanak ki" - idézte a főpolgármester-helyettest a Mediafax.

A városházáról távozó Cristian Dide úgy nyilatkozott, hogy egy "támogató nagygyűléssel" akarják fogadni a román uniós elnökség nyitórendezvényére Bukarestbe érkező brüsszeli vezetőket. Bár a városházán közölték vele, hogy a magas rangú tisztségviselők biztonsága miatt nem szabad ott tüntetniük, úgy vélekedett: több ezren lesznek a téren az EB tagjainak érkezésekor.

A Bukarestben megszokottá vált, korrupcióellenes jelszavakkal rendezett megmozdulásokat szervező ellenzéki Facebook-csoportok "Európát akarunk, nem diktatúrát" jelszóval hirdettek újabb tüntetést csütörtökre, amivel azt akarják demonstrálni, hogy nem értenek egyet a bukaresti kormány szerintük Európa-ellenes, a jogállamiságot veszélyeztető magatartásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?