Meghosszabbították fél évvel a DNA főügyészének mandátumát

Románia legfőbb ügyésze, Laura Codruta Kövesi pénteken hat hónappal meghosszabbította Daniel Morarnak, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészének mandátumát - közölte pénteken a legfelsőbb ügyészség.morar-kovesi

A közlemény szerint a mandátum meghosszabbításáról szóló dokumentumot a legfőbb ügyész pénteken írta alá. Morar mandátuma augusztus 12-én járt volna le, de így februárig maradhat az intézmény élén. Ő jelenleg a második és egyben utolsó mandátumát tölti, így újabb mandátumra nem jelölhető.{loadposition kmn}

Kövesi egy nappal korábban már jelezte, hogy aláírja a Morar mandátumának meghosszabbításáról szóló dokumentumot, mert Titus Corlăţean igazságügyi miniszter nem javasolt senkit a főügyész helyére. A tárcavezető úgy nyilatkozott,  azért nem teszi ezt, mert az  igazságszolgáltatás helyzetéről szóló júliusi brüsszeli jelentés azt javasolta Bukarestnek, hogy ne nevezzenek ki új főügyészt a DNA élére, amíg csak ideiglenes államfő van hivatalban. Traian Băsescu államelnök jelenleg fel van függesztve hivatalából, a leváltásáról szóló népszavazás érvényességéről pedig az alkotmánybíróság még nem foglalt állást, így Crin Antonescu Románia ideiglenes államfője.

Brüsszel öt éve, Románia EU-csatlakozása óta figyeli árgus szemekkel a román igazságszolgáltatás működését, és évente jelentést készít a megtett reformokról, valamint a hiányosságokról. 
Az EU eddigi jelentései szinte kivétel nélkül kedvezően értékelték a Morar vezette DNA tevékenységét. A főügyészt Traian Băsescu elnöki mandátuma alatt nevezték ki az intézmény élére.

Kimaradt?