FRISSÍTVE – Johannis elfogadta a kormányfő két ideiglenes miniszterjelöltjét

Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Viorica Dancilă miniszterelnök hétfőn a regionális fejlesztési, illetve a közlekedési minisztérium élére, miután Klaus Johannis államfő múlt héten elfogadta az eddigi tisztségviselők lemondását, de bejelentette, hogy elutasítja a kormányfő miniszterjelöltjeit. FRISSÍTVE: Az államelnök aláírta az Eugen Teodorovici és Rovana Plumb kinevezéséről szóló rendeletet – közölte az államelnöki hivatal. 

A kormányfő Eugen Teodorovici pénzügyminisztert javasolta ideiglenes regionális fejlesztési miniszternek és miniszterelnök-helyettesnek, illetve Rovana Plumb európai alapokért felelős minisztert a közlekedési tárca ideiglenes vezetőjévé. Az alkotmány szerint egy megüresedett miniszteri posztot legfeljebb másfél hónapig tölthet be ideiglenesen egy másik kormánytag.

FRISSÍTVE: Az államelnök aláírta az Eugen Teodorovici és Rovana Plumb kinevezéséről szóló rendeletet – közölte az államelnöki hivatal.   

Az elnöki dekrétum szerint Eugen Teodorovici pénzügyminiszter veszi át ideiglenes jelleggel a regionális fejlesztési tárca irányítását, Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter pedig a szállításügyi tárca vezetését. 

Előzmények

Az államelnöki hivatal január 3-án, csütörtökön közölte, hogy Klaus Johannis aláírta a regionális fejlesztési és szállításügyi miniszteri tisztség megüresedését megállapító elnöki rendeletet. Egy nappal később az elnök bejelentette, hogy elutasítja az e miniszteri tisztségekre jelölt személyek kinevezését. Az államfő ígérete szerint ennek a hétnek a folyamán meg is indokolja döntését.

2018. november 20-án az államelnök hozzájárult a PSD által javasolt minisztercserékhez, viszont nem hagyta jóvá az említett két tárca élére javasolt személyek – Lia Olguţa Vasilescu és Ilan Laufer – kinevezését, arra hivatkozva, hogy ez a két jelölt nem megfelelő a tisztségekre. 

Később a szállításügyi tárca élére Mircea Drăghici-t, a regionális fejlesztési tárca élére pedig Lia Olguţa Vasilescut javasolta a nagyobbik kormánypárt, az elnök azonban ezeket a jelöléseket is elutasította. Lucian Şova november 22-én mondott le a szállításügyi, Paul Stănescu pedig november 26-án a fejlesztési minisztérium éléről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?