Dan Tanasă ismét perel a román zászló hiánya miatt

Újra perel a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă, aki ezúttal a bíróság által kényszerítené a sepsiszentgyörgyi polgármestert arra, hogy a városháza tornyára tűzzön román zászlót.

Bár a törvény szerint az ország zászlaját a polgármesteri hivatal bejárata fölé kell elhelyezni – ahogyan az Sepsiszentgyörgyön (is) történik –, a hivatásos feljelentő szerint a háromszéki megyeszékhelyen a városháza tornyán is kellene legyen román trikolór annak emlékére, hogy 1944. szeptember 8-án a román hadsereg bevonult a városba.

Az eset előzménye, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán néhány évvel ezelőtt ki volt tűzve egy román zászló, viszont az épület három évvel ezelőtti felújításakor lekerült onnan, ugyanis a városháza tetejére az eredeti terv szerint kihelyezték a villámhárítóként is szolgáló csúcsdíszt. Ez ellen korábban tiltakozott a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma is, amely megpróbálta a zászlót műemléknek nyilvánítani, hogy ezáltal biztosított legyen a helye a városháza tornyán, de nem jártak sikerrel.

Azóta a sepsiszentgyörgyi városháza minden év szeptember 8-ra kihelyezi a toronyba a román zászlót, amíg zajlik a román hadsereg városba való bevonulására emlékező esemény, ami után ismét bevonják onnan. Most viszont a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke, a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă beperelte Antal Árpád polgármestert, aki szerinte „tüntetően és ismételt módon” visszautasította, hogy visszategye a toronyba a három évvel ezelőtt eltávolított zászlót.

A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) azt szeretné, hogy az igazságszolgáltatás kényszerítse az elöljárót, hogy „tartsa tiszteletbe a román nemzeti szimbólumokat és a magyar megszállás alól a várost felszabadító román hősök emlékét”. Dan Tanasă az általa indított legújabb perről szóló blogbejegyzésében kifejti: szerinte Antal Árpád azért „merte elrendelni a zászló eltávolítását”, mert a román nemzeti szimbólumok megsértésére vonatkozó cikkelyt kikerült a büntetőtörvénykönyvből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?