PSD-s politikus: Junckert félretájékoztatták a romániai helyzetről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több vezető politikusa is reagált az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker legutóbbi nyilatkozatára, miszerint kételyei vannak afelől, hogy Románia minden tekintetben készen áll az Európai Unió Tanácsa január 1-jétől esedékes soros elnökségének ellátására.

Mihai Fifor védelmi miniszter, a PSD Országos Tanácsának elnöke szerint Juncker összetéveszti a Victoria-palotát a Cotroceni-palotával, és „már-már szülői késztetést érez arra, hogy megdorgálja a kormányt”. Fifor úgy véli, az EB-elnök előtt „torz kép alakult ki mindarról, ami Romániában történik”, és emiatt – állítja – az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője, Angela Cristea tehető felelőssé, aki egyértelműen PSD-ellenes hozzáállásával félretájékoztatja Junckert.

Facebook-bejegyzésében Fifor rámutat, „nem a kormány robbantotta ki a politikai háborút a parlamentben”, és nem a kormány akadályozza két olyan minisztérium tevékenységét, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van az EU-elnökség ellátásában. Ezek miatt az ellenzéki pártok, illetve Klaus Johannis államfő tehetők felelőssé, utóbbi ráadásul megszegi a törvényeket és az alkotmánybíróság határozatait is – teszi hozzá.

„Juncker úr szerint technikailag nagyon jól felkészültünk az elnökségre. Igen, technikailag már évek óta felkészültek vagyunk a schengeni övezethez való csatlakozásra is. És? Mit értünk el vele? Semmit. Románia még mindig a schengeni övezeten kívül van, jelentéseket készítenek róla, és még mindig érvényben van vele szemben az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus. Romániát továbbra is másodrangú nemzetként kezelik egyes uniós hivatalosságok és európai kormányok, bizonyos vállalatoknak azonban, amelyek elfelejtik törleszteni az országgal szembeni adósságaikat, Románia valóságos földi paradicsom” – fogalmaz a védelmi miniszter.

A PSD-s politikus rámutat továbbá: Románia tudatában van az EU-elnökséggel rá háruló szerepnek, „és nem fogja többé elfogadni, hogy olyan dolgok miatt dorgálják vagy büntessék meg, amelyekre egész Európában van példa, a Románia sorsával oly igen elfoglalt európai hivatalosságok azonban ezt nem veszik észre”.

Rovana Plumb európai alapokért felelős miniszter szintén úgy véli, hogy Juncker szavait Klaus Johannis államfőnek kellene megfontolnia, az elnöknek tudatosítania kellene, hogy a sikeres EU-elnökséghez „a következő hat hónapban csapattársként, nem ellenfélként kellene viszonyulnia a kormányhoz”.

Lia Olguţa Vasilescu PSD-alelnök szintén azt hangsúlyozza a Juncker-nyilatkozatra reagáló Facebook-bejegyzésében, hogy nem a kormány, hanem az államfő okolható a kialakult helyzetért.

Mint ismert, Jean-Claude Juncker EB-elnök a Welt am Sonntag című német lapnak nyilatkozva azt mondta, technikai szempontból nagyon jól felkészült Románia az Európai Unió Tanácsa hat hónapon át tartó soros elnökségének ellátására, de kételyei vannak afelől, „hogy a kormány maradéktalanul megértette, mit jelent az EU-országok vezetése”.

Jean-Claude Juncker úgy véli, a Romániában dúló politikai vita arra engedhet következtetni, hogy az ország jelenleg „nem képez egységes entitást”. „Ahhoz, hogy az EU-elnökség alatt Európa egységét népszerűsíthesd, otthon is egységes frontra van szükség” – fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.  

(Címlapfotó forrása: DIgi24)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?