Kelemen Hunor az ellenzéki pártokhoz: nem az RMDSZ-nek, hanem Romániának akarunk kormányprogramot

A mostani kormánynál jobbat nem nehéz elképzelni. Ezért az ellenzéki pártoknak azt ajánlottam, hogy az RMDSZ koordinációjával álljunk elő egy alternatív kormányprogrammal a jövő év elején. Erre azt mondták, hogy arrogánsak vagyunk: ha a segítségnyújtás arrogancia, akkor mi valóban arrogánsak vagyunk – hangsúlyozta Kelemen Hunor az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének pénteki küldöttgyűlésén.

A bizalmatlansági indítvány vitáját megelőzően a szövetségi elnök azt kérte az ellenzéki pártoktól, hogy ne csak akkor jelentkezzenek, ha kormányt akarnak buktatni, hanem azt is mondják el, mi a kormányprogramjuk, ki a miniszterelnök-jelölt, és hogy mi lesz a mainál barátságosabb hozzáállásukkal a kisebbségekhez. „Erre mondták ők, hogy a Szövetség és a magyarok 29 éve a probléma részei. Ugyanazt folytatják tulajdonképpen, amit nemcsak Vadim Tudor, hanem előtte sok-sok nacionalista képviselt Romániában az elmúlt száz évben” – emelte ki a küldöttgyűlésen.

„A belpolitikában azt tanultuk meg, hogy ebben a két esztendőben pontosan azok voltak nyitottabbak, akiktől mi magunkat a legtávolabbra helyezzük. Azok pedig, akikkel Európában ugyanabba a politikai családba tartozunk, azaz a kereszténydemokrata centrum pártjai, a leginkább ellenségesek velünk” – értékelt Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök a Nemzeti Liberális Pártra (PNL) és a Népi Mozgalom Pártjára (PMP) utalt: a két párt ugyanannak az Európai Néppártnak (EPP) a tagja, amelynek az RMDSZ. „Igaz, hogy ők utánunk jöttek: mi nyitottuk ki nekik az ajtót, és üdvözöltük őket, hogy aztán kapjunk néhány szúrást a hátunkba. De ehhez is hozzászoktunk: itt, Erdélyben régi hagyomány, hogy időnként nyújtod a kezed, átsegíted az árkon azt, aki a segítségedet kéri, és aki a helyedről próbál majd kitúrni téged. Az RMDSZ jó néhány esztendeig halaszthatta volna a nemzeti liberális párt felvételét az Európai Néppártba, de mégsem tettük. Úgy gondoltuk, hogy az a jó az EPP-nek, ha Romániából többen vagyunk ott, és a kereszténydemokrata, centrista értékeket erősítjük” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Rámutatott arra is, hogy a PNL és a PMP az Alkotmánybíróságon támadott meg minden olyan törvénytervezetet, amely szolgálhatta volna a közösség ügyét. „A Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) közösen, ők hárman voltak azok, aki a marosvásárhelyi római katolikus iskolával és az oktatással kapcsolatos kezdeményezéseinket, a közigazgatási kódexet a nyelvhasználati kérdés bővítésével az Alkotmánybíróságon megtámadták” – sorolta az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?