Dăncilă: nem a nyelvtani hibák a fontosak

Nem a nyelvtani hibák a fontosak, hanem az, ahogyan az emberekhez viszonyulsz - nyilatkozta vasárnap este a România TV műsorában Viorica Dăncilă. A kormányfő hozzátette: nem tartozik a "robot politikusok" sorába.

Dăncilă elmondta: azért követett el nyelvtani, kifejezésbeli hibákat, mert "más környezetből" érkezett. "Sajnálatos módon elkövettem hibákat, amelyeket vállalok, emberi dolgok. Azt gondolom azonban, hogy nem a nyelvtani hibák a fontosak, hanem az, ahogyan az emberekhez viszonyulsz. Nem politikai robotokra van szükség, hanem olyan vezetőkre, akik rendelkeznek empátiával, akik szeretettel fordulnak az emberek fele" - jelentette ki a kormányfő.

Viorica Dăncilă úgy fogalmazott: nyitott minden építő bírálatra, de nem tudja elfogadni, "amikor sértegetik, hajviseletét, vagy éppen ruházatát kritizálják".

Dragnea és Tăriceanu két erős személyiség

Liviu Dragnea, a PSD és Călin Popescu-Tăriceanu, a ALDE elnöke két erős személyiség - nyilatkozta Dăncilă. A kormányfő hozzátette: "jó viszonyt ápol" mind az alsó-, mind pedig a felsőház elnökével.

Dăncilă elmondta: az országot egy "politikai kormány" vezeti, amelyet a PSD-ALDE koalíció támogat, ráadásul kilenc hónapja, hogy a PSD ügyvezető elnöke is, így elengedhetetlen, hogy rendszeresen egyeztessen Liviu Dragnea pártelnökkel. Ugyanakkor jó viszonyban van Călin Popescu-Tăriceanuval is, hisz nem a 'saját kabinetjét', hanem a PSD-ALDE koalíció kormányát vezeti.

Amikor arra kérték, hogy írja le a két házelnököt, Dăncilă azt mondta: "két erős ember, erős személyiséggel, akik azért dolgoznak, hogy a román állampolgárok sorsa jobbra forduljon".

Nem számított arra, hogy az államfő sértegetni kezdi

Csalódását fejezte ki Dăncilă a román politikai diskurzus agresszivitásával kapcsolatban. A miniszterelnök bírálta Klaus Johannis államfőt is. "Nem számítottam arra, hogy az államfő sértegetni kezdi a miniszterelnököt, főleg hogyha egy nőről van szó. (...) Nekem csalódást okozott ez a verbális agresszió, de ugyanakkor meg is erősített" - nyilatkozta Dăncilă.

Véleménye szerint a politikai osztálynak nagyobb érettségről kell tanúbizonyságot tennie. A kormányfő azt mondta: Klaus Johannisszal nem lehet kiegyezni, és elismerte: e téren minden próbálkozása hiábavaló volt. Kifejtette: közvetlenül szeretne az államfővel tárgyalni, nem sajtóközleményeken keresztül üzengetni.

"Használhatnánk például a telefont, és az ország szempontjából fontos ügyekről közvetlenül egyeztethetnénk, hisz van egy egész sereg olyan probléma, amelyben teljes egyetértésnek kellene lennie a kormány és az Államelnöki Hivatal között."

Címlapi illusztrációnk: europafm.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?