Megbukott a bizalmatlansági indítvány, a kormány talpon marad (percről percre)

A szükséges 233 helyett csak 161 támogató szavazatot kapott csütörtökön a parlamentben a bizalmatlansági indítvány, így a kormány talpon marad. Az RMDSZ képviselői és szenátorai részt vettek a vitán, de nem szavaztak. Cikkünk frissül.

 

16:04

Megbukott a bizalmatlansági indítvány

Daniel Suciu, a PSD képviselőházi frakcióvezetője bejelentette: a bizalmatlansági indítvány mellett 161, ellene három törvényhozó voksolt. A dokumentum elfogadásához legalább 233 szavazatra lett volna szükség. 

15:25

Elkezdődött a titkos szavazás

Elkezdődött a tikos szavazás. A honatyák sorra járulnak az urnához.

15:00

A PMP szerint megzavarodott a kormány

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) vezetője "zavarodottnak" nevezte a kormányt. "Nem tettek semmit Dél és Észak egyesítése érdekében, elhanyagolták a nagy infrastrukturális befektetéseket, a pénz választási jótékonykodásokra megy el. Arra számítottunk, hogy a centenárium évében ez a kormány kihasználja a közelgő EU-elnökségben rejlő lehetőségeket, és legalább néhány olyan projekttel áll elő, amely alapjaiban változtatja meg Romániát. Sajnos azonban csak veszekedések tanúi voltunk a kormány és az Európai Bizottság, a kormány és saját uniós biztosa között" - mondta Tomac, aki szerint a Teodorovici-rendelet azt a célt szolgálná, hogy "megnyúzzák" a lakosságot. 

14:35

Pontáék megszavazzák

Victor Ponta, a Pro Románia párt elnöke kijelentette: az alakulat képviseloi, valamint a független képviselők a bizalmatlansági indítvány mellett fognak szavazni. 

14:25

Az ellenzéket és a kormányt is bírálta Kelemen Hunor

Az ellenzéket és a kormányt is bírálta a bizalmatlansági indítvány csütörtöki vitáján mondott beszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök. A politikus azokra a vádakra is reagált, hogy RMDSZ tartja életben a kormányt. Kelemen Hunor beszédében emlékeztetett, hogy az ellenzéknek két év alatt nem sikerült egy alternatív kormányprogramot felmutatnia.

„Azt javaslom: készítsük el közösen. Azért viszont, hogy egymásra ne görcsösen és féltékenyen tekintsenek, mi vállaljuk a koordinátori szerepet: áprilisig előkészítjük a dokumentumot, hogy a tavaszi bizalmatlansági indítvány bejelentése ne érje meglepetésként önöket. Ha pedig miniszterelnök-jelölt sem lesz addig, mi majd arra is teszünk javaslatot. Talán így az önök esélyei is javulnak. Másképp mindenki azt gondolja, hogy ez a mostani helyzet önöknek megfelel: amíg a PSD kormányoz, önök az RMDSZ-re mutogatnak, és közben azt játsszák, hogy ellenzékiek” – jelentette ki Kelemen Hunor.

14:10

„Az indítvány a gyermekeink jövőjéről szól”

„Mindegy egyes perc, amelyet Dragnea-Dăncilă páros az ország élén tölt, fenyegetés Románia számára. Első számú prioritásuk megszabadítani a börtöntől a büntetőügyeseket. Ez az indítvány nem a politikai küzdelemről, hanem a gyermekeink jövőjéről szól” – mondta beszédében Dan Barna, az USR elnöke.

13:58

„Nagy bajban van a gazdaság”

A PNL másik képviselője, Florin Cîțu szerint hatalmas bajban van a román gazdaság. A politikus azzal vádolta a kormányt, hogy forrásokat von el a beruházásoktól, mert nincs fedezet a fizetésekre. A képviselő a pénzügyminisztert a román gazdaság sírásójának nevezte.

13:50

„Az ország nagy része leváltaná a kormányt”

Raluca Turcan arról beszélt: a miniszterelnöknek választania kell az ország érdekei és Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök érdekei között. Szerinte az ország nagy része leváltaná ezt a kormányt. „Ha nem hisz a felmérésekben, menjen az emberek közé” – üzente a kormányfőnek.

12:42

Felolvassák az indítványt

Az USR Claudiu Năsui képviselő felolvassa a bizalmatlansági indítványt.

12:30

Leszavazták az ellenzék kérését.

A kormánypártti frakciók kivonultak a teremből, miután az ülésvezető tíz perc konzultációs szünetet rendelt el. A szünet lejárt után visszatértek a terembe. Az ülésvezető szavazást rendelt el a napirendről. A plénum 257 szavazattal egy ellenében úgy döntött, hogy a pénteki ülés napirendjén csak az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány marad.

12:27

Hangosan tiltakozik az ellenzék

Az USR frakciójának tagjai "Lemondás!", "Ne hozzatok sürgősségi rendeletet!" feliratú táblákat tartanak a magasba, így tiltakoznak, mert az ülésvezető nem teljesíti a kérésüket. "Szégyen!" – kiáltották többen a miniszterelnöknek, aki közben a telefonja képrenyőjét nézegette – számolt be a Mediafax.

11:39

Az ülésvezető megtagadta az ellenzék kérését

Florin Iordache ülésvezető közölte, hogy nem bocsátja szavazásra az ellenzék kérését, mert a napirendi pontok közé javasolt két nyilatkozat-tervezetet nem nyújtotta be mindkét házba az ellenzék.

11:30

A napirendi pontok kiegészítését kéri az ellenzék

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Raluca Turcan kérte, hogy a napirendi pontokat egészítsék ki két nyilatkozat elfogadásával. Az egyik aról szólna, hogy a parlament figyelembe veszi az Európai Bizottság észrevetéleit az igazságügyi törvények módosításakor. A másik elítéli a kormány beharangozott adóintézkedéseit.

11:18

Rengetegen hiányoznak

Az ülésteremben 249 képviselő és szenátor van jelen a 465-ből. A két házelnök nem vesz részt az ülésen.

11:05

14 szavazat kell a koalíció részéről is

Az ellenzéknek 150 képviselője és szenátora van, a bizalmatlansági indítványt 163 honatya írta alá (köztük függetlenek, illetve Victor Ponta pártjának képviselői). A kormány azonban csak akkor bukik meg, ha az ellenzék mellett az RMDSZ, a kisebbségek frakciója, az összes független, Victor Ponta pártjának képviselői, illetve a PDS-ALDE legkevesebb 14 politikusa IS megszavazza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?