FRISSÍTVE - Az RMDSZ részt vesz a bizalmatlansági indítvány vitáján, de nem szavaz

FRISSÍTVE: A bizalmatlansági indítvány vitáján részt vesz, de a szavazáson nem, döntött az RMDSZ szerda délutáni frakcióülésén.

Mint a szövetség közleményében fogalmaz: egyrészt azt a matematikai tényállást vették figyelembe, hogy az ellenzéknek közel sincs meg a megfelelő számú szavazata a kormány megbuktatásához – sem az RMDSZ-el, sem nélküle, másrészt a tervezés hiányát: nincs miniszterelnök-jelölt és kormányprogram, a főbb miniszterek nevei sem ismertek.

„Az ellenzék szándéka nem komoly. A jelenlegi kormánykoalíció teljesítményével sem értünk egyet ugyanakkor: kritikáinkat minden egyes alkalommal elmondtuk, ahogyan a holnapi vita alkalmával is megfogalmazzuk” – olvasható a közleményben.

FRISSÍTÉS: A frakcióülés után Kelemen Hunor szövetségi elnök a sajtónak elmondta: bár maguk is elégedetlenek a kormány munkájával, tartózkodnak a szavazástól, mert az ellenzék sem kínál alternatívát, nem akarja átvenni a kormányzást, és az RMDSZ támogatásával sem lenne elég voksa a Dăncilă-kabinet leváltáshoz.

"Az ellenzéknek közel sincs meg a megfelelő számú szavazata a kormány megbuktatásához - sem velünk, sem nélkülünk. Nincs miniszterelnök-jelölt és kormányprogram, az (esetleges) főbb miniszterek nevei sem ismertek. Az ellenzék szándéka nem komoly. A jelenlegi kormánykoalíció teljesítményével sem értünk egyet ugyanakkor: kritikáinkat minden egyes alkalommal elmondtuk, ahogyan a holnapi vita alkalmával is megfogalmazzuk" - magyarázta az RMDSZ elnöke.

A parlament két házának együttes plénumán csütörtökön tartanak titkos (golyós) szavazást a bizalmatlansági indítványról. Ahhoz, hogy a kormány megbukjon, 233 szavazatra van szükség. Az ellenzéknek 150 képviselője és szenátora van. Abban az esetben is, ha az RMDSZ, a kisebbségek frakciója, a frakción kívüliek, illetve Victor Ponta pártjának képviselői megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, a kormány megbuktatásához további 14 szavazatra van szükség a PDS-ALDE részéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?