Ion Iliescu bocsánatkérést és helyreigazítást vár a Le Figaro laptól

Ion Iliescu volt államfő szerint médiaháború indult ellene, miután több bukaresti sajtóorgánum is átvette a Le Figaro című francia napilapban megjelent és neki tulajdonított nyilatkozatot, amely azonban állítása szerint nem tőle származik.

A Le Figarót idéző központi lapok szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke azt nyilatkozta, „nehéz és zavart időszakon megy keresztül a PSD, amely történelme legsúlyosabb politikai válságát éli jelenleg”.

Iliescu cáfolja, hogy ezt nyilatkozta volna a francia lapnak. „Olyan dolgokat idéznek tőlem, amelyeket soha NEM mondtam, sem a Le Figaro lapnak, sem másnak. Mindenki azt gondol, amit akar a PSD-ről, a romániai politikai helyzetről, a '89 decembere óta eltelt időszakról, de nem fogadhatom el, hogy belerángassanak a hatalomért vívott abszurd politikai harcokba, amelyeknek nincs tétjük sem a PSD, sem Románia számára” – fogalmaz Iliescu blogbejegyzésében.

Hozzáteszi, az utóbbi időben igyekezett nem beavatkozni a hazai politikába, és úgy véli, a Le Figaro bocsánatkéréssel tartozik neki, illetve helyreigazítást kellene közölnie. „Majd ha közölni akarok valamit a PSD-vel, azt személyesen, nem a hazai vagy a külföldi sajtó közvetítésével fogom megtenni. Nem hiszem, hogy hamis hírrel állnánk itt szemben, ez inkább médiaháború” – nyomatékosított a volt államfő.

Paul Cozighian: hangfelvétel készült

A Le Figaro újságírója, Paul Cozighian azonban azt állítja, hogy egy óra és ötven perces hangfelvétellel rendelkezik a francia nyelven készített interjúról, amelyet kedd este 21 órakor bejátszanak a Realitatea TV műsorában. Az újságíró szerint elképzelhető, hogy Ion Iliescu már nem emlékszik mindenre, ami a beszélgetésen elhangzott.

Kimaradt?