A szenátus alelnöke: az amnesztiáról nem beszélni kell, hanem meg kell adni

Az amnesztiáról és közkegyelemről nem beszélni kell, hanem meg kell adni jelentette ki hétfőn Claudiu Manda, a szenátus alelnöke.

„Úgy értem, hogy előbb meg kell vizsgálni, hogy van-e valamilyen más jóvátételi lehetőség azok számára, akiknek nem volt tisztességes tárgyalásban részük, vagy más visszaélést kellett elszenvedniük. Az amnesztiáról és közkegyelemről nem beszélni kell, hanem meg kell adni. Miután megadták, természetesen meg lehet indokolni”  mondta a felsőház házbizottságának ülése után Manda.



Amikor azt kérdezték, hogy nem lenne-e indokolt társadalmi vitát tartani erről a kérdésről, hisz több civil szervezet tüntetéseket helyezett kilátásba egy amnesztiarendelet elfogadása esetén, Manda azt mondta, hogy éppen ezért kell megvizsgálni, hogy nem volna-e más megoldás is. 

Egy esetleges referendumra vonatkozó kérdésre Manda azt válaszolta, hogy „nincs abban a helyzetben”, hogy erről beszéljen. Másrészt   meglátása szerint   a kormány semmiféle jogszabályt nem szeg meg akkor, ha egy esetleges amnesztiarendelet elfogadásának szándékáról nem értesíti az államfőt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?