FRISSÍTVE - Liviu Dragnea hazaárulással vádolja Klaus Johannist

FRISSÍTVE - Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint hazaárulást követett el Klaus Johannis államfő, amikor megkérdőjelezte országa felkészültségét az uniós elnökséggel járó feladatok ellátására, ezért arra szólította fel a PSD parlamenti képviselőit, hogy az újév első napjaiban hivatalosan is kezdeményezzék a törvényhozásban az államfő elleni vádemelést.

A pártelnök a PSD országos tanácsának vasárnapi ülésén válaszolt így az elnök folyamatos támadásaira, aki Dragneát többször az ország élére kapaszkodott bűnözőnek nevezte és leváltását sürgette. Az államfőt az alkotmány szerint a törvényhozók kétharmadának voksával helyezheti vád alá hazaárulásért a parlament, de a kormánykoalíciónak kisebbségi támogatással sincs kétharmada.

"Johannis, aki Románia árulója, hosszú ideje azt mondja, hogy az ország nincs felkészülve arra, hogy átvegye az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez a nemzet elárulása. Arra kérem a szakembereket, hogy Tudorel Toader segítségével a következő év elején nyújtsanak be keresetet hazaárulás vádjával Klaus Werner Johannis ellen" - hangoztatta vasárnap, a párt országos tanácsának ülésén Liviu Dragnea. 

Dragnea csaknem másfél órás beszédében pártja kétéves kormányzásának mérlegéről beszélt és úgy vélekedett: azért éri annyi támadás pártját az ellenzék és külföldi szervezetek részéről, mert román, nem pedig idegen érdekek szolgálatában áll. A PSD elnöke a pártértekezleten mondott beszédében éles támadást intézett a titkosszolgálatok és vádhatóságok ellen, amiért nem vizsgálják ki azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a korrupcióellenes jelszavakkal szervezett kormányellenes tüntetéseket külföldről finanszírozzák.

Dragnea arra is kitért: Romániában szitokszóvá vált a "közkegyelem" kifejezés, de szerinte a PSD-nek "kötelessége" valamilyen módon jóvátenni az ártatlan embereket érintő ügyészségi visszaéléseket, és előbb-utóbb rá kell szánnia magát erre a lépésre.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?