Băsescu: most már semmi esélye a bizalmatlansági indítványnak

A bizalmatlansági indítványt nem most, hanem szeptemberben kellett volna benyújtani, ahogyan azt a Népi Mozgalom Párt (PMP) akkor kezdeményezte - vélekedik Traian Băsescu szenátor.

"Addig halogatták, amíg biztossá vált, hogy elbukik. Elnéztem a televízióban az ellenzék vezéreit, Orbant, Barnát és Tomacot. Nagyon hetykék voltak és fontosnak érezték magukat, mert ők benyújtottak egy bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Szegények, ellenzékit játszanak. A szomorú valóság az, hogyha Orban és Barna nem játszik össze a Szociáldemokrata Párttal (PSD), akkor ostobák (ostoba politikusok?), főleg, amikor felmérik, hogy mennyi esélye van a bizalmatlansági indítványnak. A jó pillanat szeptember volt, amikor a hatóságok szedték össze a disznókat a gazdák portáiról, amikor még frissek voltak az augusztus 10-ei események emlékei, amikor a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) eltávolodott a PSD-től, mert Călin Popescu-Tăriceanu, közmondásos opportunizmusával azt hitte, hogy csak Dragnea a büntetőügyes, és ő nem, amikor az RMDSZ dühös volt az elemi osztályokban való román nyelvtanítás miatt, amikor Bădălău nyílt leveleket küldözgetett Dragneának, Firea Carmen Dan lemondását követelte és a puccsisták felsorakoztak Stănescu mögé" - írja Facebook bejegyzésében a volt államfő.

Traian Băsescu emlékeztet: ő szeptemberben jelezte, hogy most kell benyújtani bizalmatlansági indítványt, de a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezérei azt mondták, hogy nem megfelelő a pillanat. A PMP szenátor szerint legalább öt olyan ok van, amiért nem fog átmenni a bizalmatlansági indítvány.

"Először is, novemberben Popescu-Tăriceanu rájött, hogy ő is büntetőügyes, és ismét felsorakozott Dragnea mellé, mert a PSD voksai menthetik meg a bíróságtól. Másodszor, a gazdákat kártalanították, megszűnt a társadalmi nyomás az afrikai sertéspestis miatt. Harmadszor, novemberben leváltották a tanügyminisztert, visszavonták azt a határozatot, amely szerint a magyar elemi osztályokban román tanároknak kell tanítani a román nyelvet, amitől Kelemen Hunor ismét Dragneának is engedelmeskedik, nem csak Orbán Viktornak. Negyedszer, novemberben Dragneának sikerült felszámolni a puccsisták fészkeit, néhányukat pénzzel és különböző tisztségekkel megvásárolta, másokat kinyírt, és visszaszerezte törékeny hatalmát a párton és a kormányon belül. És végül ötödször, augusztus 10-e hatása elmúlt, főleg, hogy azóta a román állampolgárok bőven láttak Brüsszelben és Párizsban a Victoria téren alkalmazottnál sokkal erőszakosabb fellépést."

Traian Băsescu szerint a PNL és USR vezetői "színlelik" az ellenzékiséget. "Teljesen nyilvánvaló, hogy a bizalmatlansági indítvány elfogadásának most már semmi esélye sincs. Orban, Turcan, Barna, Ghinea és társaik, addig halogatták a benyújtását, amíg biztosak voltak benne, hogy nem megy át. A PNL és az USR vezetői vagy ostobák (ostoba politikusok?), vagy egyszerűen színlelik az ellenzékiséget, s ezzel szégyentelenül becsapják választóikat. Tény az, hogy addig vártak a benyújtással, amíg biztossá vált, hogy nem megy át. PS - hogy megerősítsék a 'becsületes ellenzék' képét, az USR vezérei, Barna, Ghinea és még hárman, feltétlenül ragaszkodtak hozzá, hogy éppen az indítvány benyújtásának napján találkozzanak Viorica Dăncilával, és fülig érő szájjal vigyorogjanak a kormányfővel együtt készített fotókon" - zárja értékelését Traian Băsescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?