Az SZNT cáfolja az autonómia-statútumot elutasító érveket

Az államfőnek küldték el a törvényhozói tanács autonómia-törvénytervezetre vonatkozó valótlan megállapításainak cáfolatát, közölte Kulcsár-Terza József. A háromszéki parlamenti képviselő Klaus Johannis államfőnek küldte el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) cáfolatát a törvényhozási tanács autonómiastatútumot visszautasító véleményezésére.

A többoldalas dokumentum rámutat a tévedésekre és kéri az államelnököt, tegyen meg mindent, hogy ezeket korrigálják. Kulcsár-Terza József egy éve nyújtotta be az autonómiastatútumot a parlamentbe, azt viszont a szakbizottságokban és a plénumban is elutasítottak a törvényhozási tanács által megfogalmazott érvek alapján.

A Székely Nemzeti Tanács cáfolatában leszögezi: valótlan az, hogy „egy különálló állami entitás létrehozását céloznák, amely az egységes román nemzetállammal párhuzamosan működne”. Kifejtik, az autonóm Székelyföld az országon belül egy olyan közigazgatási egység lenne, amely többlethatáskörökkel rendelkezik, és amely az őshonos, többséget alkotó nemzeti közösség önazonosságának védelmét szolgálja.

Az SZNT emlékeztet, hogy Románia egyoldalú kötelezettséget vállalt az Európai Tanács 1201/1993-as ajánlásának teljesítésére, amely szerint, ahol a nemzeti kisebbségek többséget alkotnak, joguk van arra, hogy autonóm közigazgatási szervekkel, vagy különleges státussal rendelkezzenek.

(Címlapfotó forrása: Kulcsár-Terza József Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?