Sorra veszik le a székely zászlót a háromszéki községházák

Két háromszéki település – Ozsdola és Csernáton – polgármesteri hivatalának homlokzatáról a prefektúra felszólítására levették a székely zászlót, a többi önkormányzatnak még egy hete van, hogy ezt megtegye, ellenkező esetben beperelik őket törvénytelen zászlóhasználatért – nyilatkozta csütörtökön Dumitru Marinescu.

A Kovászna megyei prefektus március elején kilenc polgármesteri hivatalt szólított fel, hogy székhelyük homlokzatáról távolítsák el a székely zászlót. Mint arról beszámoltunk, a kormány megbízottja a csernátoni, kézdivásárhelyi, lemhényi, ozsdolai, gelencei, vargyasi baróti, árkosi és kökösi elöljárókat szólította fel a székely zászló eltávolítására.steag foto roncea.blog

A prefektus értelmezésében a törvény szerint közintézményeken Románia lobogóját, az Európai Unió zászlóját és a közigazgatási egységek hivatalosan elfogadott lobogóját lehet kihelyezni. Más államok zászlóit és a kisebbségek jelképeit csak hivatalos delegációk alkalmával, vagy ünnepnapokkor lehet használni.

A székely zászló ügyben érintett polgármesterek többsége azt nyilatkozta, hogy csak akkor vonják be a lobogót, ha erre bírósági döntés kötelezi őket. A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor korábban emlékeztetett, hogy a Művelődési Minisztérium gondnokságában lévő Neamţ várán ki van téve Moldva zászlója, és a védelmi minisztérium brassói egységét úgy hívják, hogy a Barcasági Készenléti Felügyelőség. A székelyek csak azt kérik, ami az országban más közösségeknek szabad, legyenek tisztelettel a mi jelképeinkre is – mondta Tamás Sándor.

Kimaradt?