Romániában marad Kamil Demirkaya török újságíró


-A A+

A bukaresti táblabíróság elutasította pénteken Kamil Demirkaya Bukarestben élő török újságíró kiadását Törökországnak, akit Ankara azzal gyanúsít, hogy Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának tagja, írja az MTI.

Kamil Demirkaya két éve ideiglenes iratokkal tartózkodik Romániában, ahol a Zaman Romania című kiadvány újságírója.

Demirkayát múlt héten a török ügyészség kiadatási kérelme alapján előállította a román rendőrség. Mint utóbb beszámolt róla, kihallgatása során azt kérte a román hatóságoktól, hogy ne adják ki Törökországnak, mert ott szerinte nem működik az igazságszolgáltatás, úgy véli, hazájában börtön és kínvallatás vár rá.

Az újságíró szerint „nevetséges” ürüggyel kérték kiadatását: a telefonján egy bylock nevű alkalmazás működött, amelyet Gülen támogatói használtak. Elmondta: hazájában egy olyan iskolában dolgozott, amely Fethullah Gülen hitszónok köréhez tartozott, és a Moldovai Köztársaság nemrég hat olyan tanárt adott ki Törökországnak, akik korábban munkatársai voltak.

Demirkaya, aki 2016 augusztusa óta él feleségével és tízéves fiával Bukarestben, azt is bejelentette, hogy menedékkérelmet nyújtott be Romániában. Ügye élénk visszhangot váltott ki a közéletben: több politikus és civil szervezet emelt szót annak érdekében, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát tiszteletben tartó, az EU-tagállam Románia utasítsa el a gülenistának tartott újságíró kiadását.

Klaus Johannis államelnök a média ezzel kapcsolatos érdeklődésére elmondta: figyelemmel kíséri az ügyet, mert fontosnak tartja, hogy Románia „jogszerűen járjon el”. A bukaresti táblabíróság úgy értékelte, hogy „nem teljesültek a kiadatási feltételek”, ezért elutasította a török hatóságok kérését. A döntés nem jogerős.   

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő török Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérlet miatt. Recep Tayyip Erdogan elnök csütörtökön azt mondta: Törökország a közeljövőben újabb kezdeményezést indít a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelős nemzetközi gülenista hálózat külföldi pénzügyi forrásainak elapasztására, az isztambuli és az ankarai főügyészség pedig pénteken 219 katona, valamint 48 civil ellen adott ki elfogatóparancsot azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak a gülenista hálózattal.
HIRDETÉSKapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X