Iktatta az ellenzék a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt

Iktatták pénteken a parlamentben a kormány megbuktatását célzó, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt. Az Elég volt! A Dragnea-Dăncilă-kormány Románia szégyene! címet viselő indítványt 163 törvényhozó látta el kézjegyével.

A szenátus és a képviselőház közös tevékenységeire vonatkozó szabályzat értelmében a bizalmatlansági indítványt a beterjesztésétől számított legtöbb öt napon belül fel kell olvasni a két ház együttes ülésén, majd újabb három napon belül sort kell keríteni a vitára és a szavazásra. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 támogató szavazatra lenne szükség. Az indítványról várhatóan csütörtökön szavaznak.

„Még ma mennie kell a bűnöző Dragnea bábkormányának. Ez nem az ellenzék kérése, hanem országos vészhelyzet” – olvasható a dokumentumban. Az indítvány szövege szerint „az ország élére került bűnözőcsoport szétveri a jogállamot, felrobbantja a politikai és gazdasági stabilitást”, és azok, akik ismét megpróbálják „megmenteni” Dragneát (itt a PSD-t, az ALDE-t és az RMDSZ-t sorolják fel lehetséges pártolókként), „történelmi felelősséget vesznek a vállukra”.

A kezdeményezők személyesen Viorica Dăncilához fordulnak, mert szerintük az általa vezetett kabinet „a 2018-2020-as kormányprogramot 2021 utánra tolta ki”, hiszen minden fontos beruházás – autópálya, vasút, regionális kórházak építése – csak 2021 után kezdődik.

Mit mond az államelnök? Klaus Johannis pénteken Brüsszelben úgy nyilatkozott: a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány fontos próbatétel mind a koalíciós pártok, mind az ellenzéki alakulatok számára. „A bizalmatlansági indítvány az ellenzék legfőbb eszköze a parlamentben, furcsa lenne lemondani róla. Jogukban áll ülésszakonként benyújtani egy-egy bizalmatlansági indítványt és ezúttal is megteszik. Fontos próbatétel ez mind az ellenzék, mind a hatalom számára” – fogalmazott az államelnök az Európai Tanács ülése előtt adott nyilatkozatában.

A dokumentum szövege szerint az utóbbi években felerősödött a fiatalok elvándorlása az országból. Az indítvány nem a „nagyon gyenge” kormányfő, hanem a kormány egésze ellen irányul, amely „királyi módon megfizetett” 27 miniszterből, több mint 150 államtitkárból és 90 államtitkár-helyettesből áll. Név szerint is megemlítik Carmen Dan belügyminisztert, aki „könnygázzal támadt a békés polgárokra”, Petre Daeát, „a mezőgazdaság sírásóját”, Tudorel Toader „őexcellenciáját”, valamint Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, „aki összetéveszti a kormányt a diszkóbárral”.

Az ellenzék továbbá „az igazságszolgáltatás megkínzásával” vádolja a kormányt, amely úgy módosítja a törvények szövegét, hogy „törölje el Dragnea bűntetteit”.

Az indítvány szerint folyamatosan csökken a lakosság vásárlóereje, 4,6 millió személy számít szegénynek az országban. Nő az infláció, a bankközi hitelkamatláb (ROBOR), romlik az oktatás helyzete, részletezik. A dokumentum azt állítja, hogy a PSD-ALDE miniszterei „be sem mernek lépni egy romániai kórházba”, mert tartanak attól, hogy megbetegednek.

Nem épülnek autópályák, jóllehet erre most is rendelkezésre állnak európai uniós alapok, és a kormány „a nyugdíjasok zsebéből lopja a pénzt”. Az igazságszolgáltatás területén hozott törvénymódosítások erősen rontották a Nyugat által Romániáról alkotott képet – olvasható még az iktatott bizalmatlansági indítvány szövegében, amely szerint még az 1918-as egyesülés centenáriumát sem sikerült méltóképpen megünnepelni.

Mit mond az RMDSZ? Kelemen Hunor szerdán úgy fogalmazott: a bizalmatlansági indítvány sem az RMDSZ szavazataival, sem azok nélkül nem fog célba érni. Kifejtette, nem sikerült még választ kapnia olyan „egyszerű” kérdésekre, mint hogy kit javasolna az ellenzék miniszterelnöknek, kik alkotnák a kormányt, és a kormányprogramról sincsenek információi. „Ha kormányozni akarsz, az ország szeretné tudni, milyen irányba mész, kivel akarsz elindulni és ki lesz a kormányfő” – fogalmazott a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy számításai szerint 51-52 szavazat hiányzik a bizalmatlansági indítvány megszavazásához.

(Címlapfotó forrása: Agerpres

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?