CSM

Megválasztották a CSM új elnökét

Lia Savonea bírónőt választották a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnökévé a testület szerdai ülésén. A CSM alelnöke Nicolae Andrei Solomon ügyész lett – írja az Agerpres.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács 19 tagból áll, közülük 9 bíró, 5 ügyész. A civil társadalmat két tag képviseli. Hivatalból a testület tagja az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész és a legfelsőbb bíróság elnöke is. A tagok mandátuma 6 év, meghosszabbítási lehetőség nélkül.

A testület szerdai ülésének elején Klaus Johannis államfő azt mondta: Kötelező összhangba hozni az igazságügyi törvényeket az európai büntetőjogi standardokkal. Felidézte: a 2018-as évet az igazságszolgáltatási rendszer működését szabályozó törvények, illetve a büntetőjogi törvénykezés módosítása határozta meg, és a folyamat jelenleg is tart.

„Kötelező ezen jogszabályok összhangba hozatala az európai standardokkal, és a következő időszakban ez kihívást fog jelenteni. Ebben a folyamatban a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak kiemelkedően fontos küldetése lesz, amely minden eddiginél hangsúlyosabban megköveteli, hogy alkotmányos szerepének megfelelően, azaz az igazságszolgáltatás függetlenségének kezeseként lépjen fel” – mondta az államfő.

Johannis kifejtette, „intézményes bátorításként” kell értelmezni a CSM ülésén való részvételét. Ugyanakkor gratulált a CSM leköszönő vezetőségének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?