Horváth Anna-ügy: visszautasította a megbízást a bíróság által kijelölt hivatalos fordító

Nem készült el a december 5-i határidőre annak a beszélgetésnek a hiteles fordítása, amely a vád alapját képezi Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester perében. Az október 10-i tárgyalás alkalmával kijelölt Ádám Tímea – egészségügyi okokra hivatkozva – visszautasította a megbízást, így a legfelső bíróság kénytelen elrendelni újabb fordító kijelölését.

Emiatt vélhetően késni fog a 2016. május 13-án készült hangfelvételnek a szakértői elemzése, amit szintén az október 10-i tárgyalás nyomán rendelt el a bíróság. Közben a Maszolnak a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) együttműködése tisztázására irányuló indítványát elutasította a bíróság.

Időközben fény derült egyes részletekre a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) együttműködésével kapcsolatban. Amint korábbi cikkükben utaltunk rá, október folyamán a kolozsvári DNA a bíróság kérésére közölte, hogy az ügyben vegyes operatív munkacsoportot alakítottak a SRI-vel a 2009 ben aláírt együttműködési megállapodás 3. cikkelyének g pontjára hivatkozva. Ennek célja az ügyészség szerint a titkosszolgálat által birtokolt, az ügy szempontjából „releváns információk és feldolgozatlan adatok” eljuttatása a kivizsgálást vezető ügyészhez.

Az átiratban – amelynek kiadását a legfelsőbb bíróság megtagadta portálunk kérésére – az ügyészség fenntartja, hogy a „közös munkából” nem származtak bizonyítékok. Ennek ellentmond az a tény, hogy a SRI nem egyszerűen a Horváth Anna és Fodor Zsolt között, magyar nyelven lezajlott beszélgetés felvételét küldte tovább az ügyészségnek – amely egyébként a vádirat szerint saját hatáskörben, hivatalból indított eljárást az ügyben –, hanem egyenesen a román fordítást, ami a vád legfontosabb bizonyítéka.

A DNA 2016. december 19-én emelt vádat Horváth Anna és Fodor Zsolt ellen. Az ügyészek szerint az üzletember 60 darab fesztiválbelépőt biztosított a Kolozsvár volt alpolgármestere kampányában részt vevő fiataloknak, cserébe pedig Horváth Annak megígérte, hogy megsürgeti a polgármesteri hivatal városrendezési részlegén két folyamodványának az elbírálását. Egyik esetben a Történelmi Műemlékek Zonális Bizottsága kérte a Karolina tér 4. alatt található műemléképület homlokzatának a visszaállítását eredeti állapotába, és ehhez volt szükség a terasz alatt elterülő tíz négyzetméternyi terület koncessziójára. Egy másik esetben az üzletember azért folyamodott a hivatalhoz, hogy átadhasson a városnak egy 150 négyzetméteres telekrészt, amelyet a városrendezési terv (PUG) értelmében kisajátítottak útszélesítés céljával.

Horváth Annát 2015 október-novemberében egy másik ügyben is lehallgatták, illetve megfigyelték. A Kolozsvári Törvényszék által kiadott engedély alapján – 2015. október 9. és 2015. november 7. között – rejtett kamerákat helyeztek el az egykori alpolgármester irodájában, megfigyelték a számítógépét, lehallgatták a telefonbeszélgetéseit, elolvasták az elektronikus levelezését és üzeneteit. A dossziét 2018. október 26-án zárták le, mindössze három nappal azelőtt, hogy a DNA értesítette a döntésről és a lehallgatás tényéről Horváth Annát (ami az ügyészségnek törvényi kötelezettsége).

A DNA tájékoztatása szerint a nyomozás lezárásáról szóló határozatot a büntetőeljárási törvénykönyv 16. cikkében 1. bekezdése b és c pontja alapján hozták meg. Ezek szerint a vizsgált cselekmény(ek) nem tekinthető(k) bűncselekménynek – mivel nem nem merítik ki a büntetőtörvénykönyvben foglalt egyetlen bűncselekmény törvényi tényállását sem –, és nincs bizonyíték arra, hogy egy bizonyos személy – ebben az esetben Horváth Anna – elkövette az illető bűncselekményt. A két törvényi hivatkozás használata furcsa annak fényében, hogy – a dokumentum szerint – eleve nem személyek ellen folyt eljárás, illetve hogy a dosszié 2015. szeptember 9-i megnyitása után két alkalommal is kiterjesztették a nyomozást, legutóbb 2016 októberében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?