Johannis: érdemes még próbálkozni Dragnea leváltásával

Johannis: érdemes még próbálkozni Dragnea leváltásával


-A A+

Klaus Johannis államfő nyíltan Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) házelnök leváltására és a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítvány megszavazására bíztatta szerdán a parlamenti ellenzéket.

Az elnök egy rögtönzött sajtóértekezleten kommentálta a képviselőház aznapi botrányba fulladt ülését, amelyen az ellenzék Dragnea menesztését kezdeményezte. Miután erről az ülésvezető nem volt hajlandó szavazást elrendelni, többen kézfelemeléssel megszavazták Dragnea leváltását, amit a kormánytöbbség nem ismert el.

 A PSD elnöke az államfő és az ellenzék kudarcba fulladt összeesküvésének minősítette a történteket. Szerinte Johannis a parlament vezetését próbálta "megkaparintani".

Dragnea szerint Iohannis teljhatalomra tör, és jellemző rá a törvénytelen harácsolás: ugyanúgy próbálja megszerezni a kormány és a parlament vezetését, ahogy "megszerezte magának nagyszebeni házait".

Johannis erre úgy reagált: nem ő állt a Dragnea leváltását célzó akció mögött. "De érdemes még megpróbálkozni. Remélem, sikerül" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a Dăncilă-kabinet leváltását célzó bizalmatlansági indítványt, az államfő leszögezte: a parlamenti ellenzék dolga a bizalmatlansági indítvány megszavazása, és kifejezte reményét, hogy meg is teszi.

A kormányfő által csaknem két hete kért, de Johannis által a december elsejei nemzeti ünnep utánra halasztott minisztercserékről az elnök most is azt mondta: még nem fejezte be a mérlegelést. Annyit azonban megállapított, hogy "a Dragnea vezette PSD szerinte nem képes hozzáértő kormányt állítani az ország élére". Megjegyezte: ez már a harmadik kormányuk, amely szerinte semmivel sem jobb, mint az első kettő, amelyet a PSD maga váltott le.

"Csak pótcselekvés a gyenge miniszterek csereberélése. Ennek a cirkusznak a folytatásával nem értek egyet" - szögezte le Johannis. Másfelől azt állította, hogy a román uniós elnökség sikere érdekében kész megfelelő módon együttműködni Viorica Dăncilă szociáldemokrata kormányfővel.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X