Laura Codruța Kövesi lesz a DNA főügyésze?

Tiberiu Nițut javasolja majd legfőbb ügyésznek és Laura Codruța Kövesit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének ügyvivő igazságügyi miniszteri mandátuma alatt Victor Ponta kormányfő – nyilatkozták a HotNewsnak szerdán az igazságszolgáltatásból származó források.

Tiberiu Nițut – a miniszterelnök volt évfolyamtársát – korábban Mona Pivniceru volt igazságügyi miniszter is javasolta legfőbb ügyésznek, ám a jelölt alkalmasságát a Legfőbb Bírói Tanács (CMS) negatívan véleményezte, az államfő pedig elutasította a kinevezését. Traian Băsescu arra hivatkozott, hogy a jelölt kiválasztása nem átlátható módon történt.kovesi

Laura Codruța Kövesi jelölése a DNA élére meglepetés lenne, ugyanis Románia korábbi legfőbb ügyészét korábban azzal vádolták Victor Pontáék, hogy az államfő politikai érdekeinek rendelte alá a vádhatóságot. A Szociál-Liberális Szövetség liberális társelnöke, Crin Antonescu egyébként hétfőn újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem értene egyet Kövesi kinevezésével.

Victor Ponta szerda este a HotNewsnak nem cáfolta és nem is erősítette meg a portál értesüléseit. Annyit mondott, hogy a főügyészjelöltek személyéről csak az államfővel történő konzultáció után dönt.

Kimaradt?