Az EMNP: nem az RMDSZ-től másoltuk régiótervezetünket

Az EMNP Románia regionális átalakítására tett javaslata egy olyan tudományos munkán alapul, amely öt évvel az RMDSZ törvénytervezete előtt jelent meg – közölte szerdán az Erdélyi Magyar Néppárt Kovács Péter vádjaira reagálva. Az RMDSZ főtitkára azt nyilatkozta, hogy az EMNP kedden, Csíkszeredában ismertetett javaslata a szövetségre régióátszervezésre vonatkozó törvénytervezetét  másolja le.

„Valóban hasonlít a Partiumról és a Bánságról alkotott elképzelésünk, de megjegyeznénk, hogy ezeknek a tudományos alaposságú kifejtését 2004-ben, majd 2007-ben publikáltuk, így nem igazán értjük, hogy lophattuk el az RMDSZ 2010-es (azaz 2009-es) elképzelését” – fogalmaz közleményében a Néppárt régiósítási tervezetét kidolgozó munkacsoport vezetője.

Szilágyi Ferenc szerint Kovács Péter elfelejti, hogy Kovács Péter láthatóan elfelejti, hogy a Néppárt tervezete közigazgatási régiók kialakítására vonatkozik, míg az RMDSZ parlamentbe benyújtott javaslata csupán a fejlesztési-statisztikai régiók átrajzolásáról szól.emnp

A közlemény szerint a két tervezet közötti egyik különbség az, hogy a Néppárt a regionalizmust tekinti alapnak és azt részesíti előnyben a felülről irányított regionalizációval szemben. „Ahol vannak helyi kezdeményezések – és erre a Székelyföld a legjobb példa –, ott a helyi kezdeményezésből kell kiindulni, tehát adott esetben a Székelyföldet kell lehatárolni, nem a Hargita-Kovászna-Maros+Beszterce-Naszód kreatúrákat” – véli Szilágyi.

Emellett Néppárt régióbeosztási térképe Erdély vonatkozásában Dél-Erdély, illetve Észak-Erdély régiókról beszél, és eltérő alapvetésekből kiindulva határozza meg a Bukovina, Felső- és Alsó-Moldova, Felső- és Alsó-Munténia, illetve Olténia régiókat is.

Az EMNP-közlemény elismeri, hogy a Néppárt és az RMDSZ elképzelései közötti lényeges eltérések ellenére sok a közös pont is. Hangsúlyozzák, hogy az álláspontokat közelíteni kell, ezért tárgyalásokat kezdeményeznek az RMDSZ-szel az ország regionális felosztásával kapcsolatos egységes erdélyi magyar tervezet kialakítása érdekében.

Kimaradt?