FRISSÍTVE - A kormány ellen tüntettek a nemzeti ünnepen Bukarestben és Kolozsváron

Kormányellenes tüntetésre gyűlt össze néhány száz ember Bukarestben, a Victoriei-téren szombaton. Kolozsváron is több tucatnyian demonstráltak. FRISSÍTÉS: Nőtt a tüntetők száma Bukarestben

A fővárosi tüntetés szlogenje „Románia Európában, boldog születésnapot!”.  A résztvevők Románia és az Európai Unió zászlóit lengetik, és kormányellenes jelszavakat skandálnak. „Büntetőügyesek nélküli centenáriumot!”, „A hazaszeretetet az utcán mérik!”, „Tolvaj- és maffiakormány!” - kiabálják a kormány épülete előtt.

A Victoriei-téren a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és az Együtt Romániáért Mozgalom képviselői is megjelentek. és aláírásokat gyűjtenek az Új Emberek nevű kampányra.

Kolozsváron szintén tüntettek szombat este, itt körülbelül 50 személy gyűlt össze a Memorandisták emlékművénél. A szervezők közösségi oldalon olvasható felhívása szerint Romániának az Európai Unióban kell maradnia, és ehhez 'meg kell szabadulnia attól a bűnözőcsoporttól, amely vezetőjévé vált.”

FRISSÍTÉS: Este 19 órára már 1500-ra nőtt a bukaresti Victoriei téren összegyűlt kormányellenes tüntetők száma. A tüntetők a kormány épülete előtt gyűltek össze, és piros, sárga, illetve kék kartonok segítségével román nemzeti zászlót formáztak, amelyet a mobiltelefonok elemlámpáival világítottak meg. Ezt követően elénekelték a román nemzeti himnuszt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?