Johannis: Románia az Európai Unió „kemény magjához” óhajt felzárkózni

Az Élysée-palotában találkozott kedden Emmanuel Macron francia és Klaus Iohannis román államfő.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint Johannis elnök úgy nyilatkozott, a találkozónak külön jelentőséget ad, hogy idén ünnepli Románia az egyesülés centenáriumát, és ez alkalomból a két ország közös kulturális idényt nyitott meg. Románia és Franciaország tíz évvel ezelőtt, 2008-ban lépett stratégiai partnerségre, a találkozón ez a kerek évforduló is hangsúlyt kapott.

Johannis elmondta, hogy a RomániaFranciaország kulturális idény egy egyedülálló projekt, amelynek keretében több mint négyszáz rendezvényre kerül sor, amelyek mind a két ország közti szoros történelmi, kulturális és nyelvi kapcsolatokat hangsúlyozzák ki.  A két államfő értékelően nyilatkozott a Franciaország és Románia közti gazdasági kapcsolatokról, megemlítve, hogy tavaly a két ország közti kereskedelmi forgalom 8 milliárd eurós volt. 

Szó esett az Európai Unió legégetőbb kérdéseiről, tekintve, hogy jövő év első felében Románia tölti be az EU Tanácsának elnöki tisztségét, európai parlamenti választásokra kerül sor, és Nagyszebenben csúcstalálkozót tartanak az EU jövőjéről. Ezek kapcsán Iohannis a Franciaország Németország Románia háromoldalú együttműködés hasznosságát emelte ki, és megismételte, hogy Románia az Európai Unió „kemény magjához” óhajt felzárkózni. 

Az elnökök tárgyaltak az EU biztonságát érintő kérdésekről, a migrációról, az egységes európai piacról és Románia schengeni csatlakozásáról is, amely országunk számára prioritást jelent. A találkozó elején a két államfő aláírta a Franciaország és Románia közötti politikai nyilatkozatot, amely értelmében új lendületet kap a két ország közötti, tradicionálisnak számító együttműködés, és amelyhez a stratégiai partnerség új, aktualizált ütemtervét is csatolni fogják.

Kapcsolódók

Kimaradt?