Dăncilă: nem kellene tüntetésekkel „megzavarni” a centenáriumot

Túl fontos a december elsejei nemzeti ünnep, a Nagy Egyesülés centenáriuma ahhoz, hogy erre a napra tüntetéseket szervezzenek – vélekedett hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfőt a csendőrség állásfoglalására reagáltatták az újságírók. Dăncilă azt mondta: sem bírálni, sem dicsérni nem akar senkit, úgy véli, a nemzeti ünnep közeledtével a románoknak egységet kell tanúsítaniuk, hiszen viselkedésükkel a következő nemzedékeknek és a külföldnek is üzennek.

Miután a közösségi portálokon az utóbbi időben többen arra buzdították a december elsejei katonai díszszemlék közönségét, hogy fordítsanak hátat, amikor a csendőrség egységei vonulnak fel, a csendőrség közleményben fejezte ki meggyőződését, hogy – bár mindenkinek joga van tiltakozni – a felbujtók „az emberek, az állampolgárok és a románok közül is kiírják magukat” és valójában a román államot sértik meg. A felhívást először a – csendőrökkel a futballmérkőzéseken gyakran összetűzésbe kerülő – ultrák kezdték terjeszteni, de azok az ellenzéki szervezetek is átvették, amelyek a román emigráció augusztusi kormányellenes tüntetésén végrehajtott erőszakos tömegoszlatás ellen akarnak tiltakozni.

 A csendőrséget közvetlenül érintő tiltakozásokon kívül december elsejére a korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a kormánykoalíció igazságügy reformját bíráló civil szervezetek újabb nagyszabású tüntetést próbálnak szervezni a kormány székháza elé is, a Dăncilă-kabinet lemondását követelve.

A centenárium alkalmából szerdán a parlament Bukarestben, csütörtökön Gyulafehérváron pedig a kormány tart ünnepi ülést, szombaton pedig mindkét helyszínen – és az ország számos más nagyvárosában is – nagyszabású katonai parádéval köszöntik az ország nemzeti ünnepét.

Kapcsolódók

Kimaradt?