Băsescu megszakítaná Románia diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal

Románia zavarja haza Budapestre a bukaresti magyar nagykövetet, és szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal – követelte vasárnap Traian Băsescu az egyik hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

A volt államfő Potápi Árpád János Csíkszeredában elhangzott beszédére reagált. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Csíki Székely Múzeumban este, a Kratochvil Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitóján kijelentette: „A magyar kormány nem mond le erről a földről”, nem mond le a magyarságról, a magyar nemzetrészekről és a magyarság történelméről.

"Ha ez a magyar kormány álláspontja, holnap be kell hívni a nagykövetüket, össze kell csomagolni, és hazaküldeni Budapestre. Ha a Románia területeire vonatkozó hivatalos álláspontról van szó, akkor nekünk nem kell többé hivatalos viszonyt ápolnunk Magyarországgal. Ha valami részeges beszélt ott... Ne mondják, hogy a magyaroknak nem kedvelik a pálinkát!” – jelentette ki  România TV-nek a volt államfő.

Traian Băsescu a kontextusból kiragadva kommentálta a magyar államtitkár kijelentését. Potápi Árpád János ugyanis arról is beszélt: ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez. „Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük” - jelentette ki az államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?