Johannis Brüsszelben: vannak nézeteltéréseim a kormánnyal, de nem az EU-elnökségről

Több témában is vannak nézeteltérései a kormánnyal, az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége azonban nem tartozik ezek közé - hangoztatta vasárnap Brüsszelben Klaus Johannis államfő.

Az uniós állam- és kormányfők rendkívüli csúcsértekezlete után az újságíróknak nyilatkozó román elnök azt mondta, amióta hivatalba lépett az európai ügyekért felelős új miniszter (a lemondott Victor Negrescu helyét George Ciamba vette át - szerk. megj.), „jó irányba mozdultak el a dolgok” a soros EU-elnökség „gyakorlati és logisztikai előkészítése” terén, és most optimistább e tekintetében, mint néhány héttel ezelőtt volt.Johannis rámutatott, vannak nézeteltérései a kormánnyal „nagyon sok téma kapcsán”, az európai ügyek kérdése és a román elnökség előkészítése azonban nem tartozik ezek közé. „Mindannyian meg kell értenünk, hogy a belpolitikai harc egy dolog, az EU Tanácsának elnöksége pedig - amelyet mindannyian sikerrel akarunk teljesíteni - más dolog. (...) Nem áll szándékomban a belpolitikai nézeteltéréseket belekeverni az EU-elnökségbe, és szerintem a kormány részéről sem merül fel ez” - fogalmazott az államfő.

Az elnök ugyanakkor „újságírók által kitalált mesének” nevezte azt a lehetőséget, hogy Románia állítólagos felkészületlensége miatt a sorban utána következő Finnország vehetné át január 1-jétől az EU-elnökséget.

„Az Európai Unió Tanácsában Finnország miniszterelnöke (Juha Sipila - szerk. megj.) mellett ülök, és ma biztosítottam arról, hogy nem kapja meg az elnökséget január 1-jétől. Ő ezt elfogadta és mindketten nevettünk” - monda Iohannis, hozzátéve, finn újságíróktól ered az „elvi felvetés”, amely a kelleténél nagyobb figyelmet kapott, de nem volt valós alapja.

Klaus Johannis elnök két héttel ezelőtti nyilatkozatában azt mondta, az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége amellett, hogy fontos és megtisztelő tisztség, sok munkával jár, főleg a kormány számára, amely azonban nincs felkészülve erre.

„Nem tudni, hogy bizonyos ágazatokért ki felel a kormányon belül, az európai ügyekkel foglalkozó személyek vagy lemondtak vagy leváltották őket, és így a tizenkettedik órában arra ébredünk, hogy teljesen felkészületlenek vagyunk” - nyomatékosította akkor Johannis.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?