Kelemen Hunor Zilahon: az EP-választás nem néhány jelölt ügye

A következő időszakban minden órában kampányban leszünk, mert mi bele akarunk szólni az Unió reformjába – hangsúlyozta az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezetének pénteki küldöttgyűlésén Kelemen Hunor.

Az Európai Uniónak versenyképesnek kell lennie, mi pedig erős Európában fejlődő Erdélyt akarunk – fogalmazta meg az RMDSZ Unióval szembeni elvárásait a szövetségi elnök. Leszögezte: változtatni kell azon a közvélekedésen is, miszerint a magyar közösség szempontjából nincs tétje az európai parlamenti választásnak. „Az Unió változni fog, ezt pedig ma már azok is beismerik, akik évekig sulykolták, hogy minden rendben, hogy az alapszerződésekhez nem szabad hozzányúlni” – tette hozzá. 

Gyakran hallani, sokan mondják, hogy az Európai Unióból semmi jó nem érkezett, holott annyi mindent vártunk tőle – emelte ki az euroszkeptikusok által gyakran megfogalmazott kritikát Kelemen Hunor. „Míg az elmúlt száz évben a romániai gazdáktól általában elvettek – földet, állatokat, eszközöket –, az uniós csatlakozás óta területalapú és egyéb támogatások révén a mi közösségünk fejlődött. Ezt a fejlődést pedig hosszú évek nemzeti költségvetésből sem tudta volna ez az ország fedezni” – nyomatékosított, majd rámutatott arra is, hogy a Szövetség európai parlamenti választási kampánya az előnyök mellett a közösség csalódásaira és Unióval szemben támasztott elvárásaira is fókuszál, a fennálló problémákra természetesen megoldásokat is javasol majd.

Kelemen Hunor szerint egyáltalán nem mindegy, hogy az őshonos kisebbségi közösségek ügye terítéken lesz-e a reform során. „A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a következő Európai Bizottság asztalára kerül, de az sem mindegy számunkra, hogy továbbra is megosztott marad-e a kontinens, nagy a szakadék Nyugat és Kelet között” – tette hozzá. Éppen ezért egységesíteni kell az őshonos kisebbségekhez való viszonyulást, ahogyan a tagországok közötti szolidaritást is erősebbé kell tenni: „Európa egyik tagállama sem tud egyedül sikeres lenni a globális versenyben, sem a politikai erőversenyben, sem a gazdasági piacon.”

Az erdélyi magyar közösség érdeke, hogy az Európai Néppárt (EPP) a következő választást követően is a kontinens meghatározó ereje legyen. Frakciójában pedig erős hangja lesz a Kárpát-medencei magyaroknak – összegezte Kelemen Hunor. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?