Dăncilă nyilvánosan felkérte Johannist, hogy változtasson hozzáállásán

Nyilvános felhívást inézett Viorica Dăncilă kormányfő pénteken Klaus Johannis államelnökhöz, kérve, hogy alkotmányos hatáskörével összhangban változtasson hozzáállásán, ami a kormány új tagjainak kinevezését illeti.

A pénteki kormányülésen a miniszterelnök kijelentette, az államfő mindent megtesz, hogy megakadályozza két életbevágó fontosságú tárca tevékenységét, és ez nem helyénvaló, főleg most, amikor Románia a centenáriumát ünnepli és az Európai Unió Tanácsának elnökségére készül. Éppen ezért felszólítja Iohannist, hogy „változtassa meg az attitűdjét”, hozza azt összhangba az alkotmány által kijelölt hatáskörével, és ne keltsen bizonytalanságot két fontos minisztérium működésében.

Dăncilă hozzátette, a december elsejei nemzeti ünnepet békében és széthúzás nélkül szeretné ünnepelni, mert „a nemzeti érdeket a politikai érdek elé kell helyezni.” A kormányfő arra reagált, hogy Klaus Johannis csütörtökön bejelentette: december elsejei centenáriumi ünnepségek lejártáig nem hagy jóvá egyetlen minisztercserét sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?