Tamás Sándor sértőnek tartja, hogy csak „szájkosárral” vehetnek részt a nemzeti ünnepen

A háromszéki magyar elöljárók Románia nemzeti ünnepén való részvételéről szóló nyilatkozatai miatt bocsánatkérésre szólította fel a Kovászna megyei prefektust Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök a csütörtöki „megyeinfón” válaszolt Sebastian Cucu kormánymegbízott néhány nappal korábban megfogalmazott nyilatkozatára, miszerint „a sepsiszentgyörgyi centenáriumi ünnepségen nem adnak szót a magyar elöljáróknak és visszautasítják olyanok részvételét, akik viselkedésükkel és felszólalásukkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és szimbólumának tekintett nemzeti ünnepet”.

Tamás Sándor szerint a prefektus gondolatmenete és nyilatkozata egyaránt sértő és diszkriminatív, hiszen neki a törvényesség őrének kellene lennie, de különbséget tesz a magyarok és románok között. „Minden rosszban van valami jó, ugyanis a prefektus száz év után kimondta, amit érzékeltettek: a magyar közösséget egyesek megbízhatatlannak tartják. Meghívott egy olyan rendezvényre, amely szervezőbizottságának tagja vagyok, de úgy képzeli el, hogy más elöljárókkal beállunk az éljenzők körébe, és közben szájkosarat tesznek, hogy nehogy elrontsuk az ünnepségüket” – mondta a háromszéki tanácselnök. 

„Volt gyermekszobánk, tudunk viselkedni és fogalmazni is. Három perc alatt, románul el tudjuk mondani, hogy mi bánt és mit várunk el Romániától” – mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: egy mondatban is meg tudja ezt fogalmazni, idézve a száz éves gyulafehérvári nyilatkozatot: „Teljes nemzeti szabadságot az összes együtt élő népeknek”. Egy szóban megfogalmazva „tisztelet” várnak el a román államtól és képviselőitől – tette hozzá.

Cucu kérjen elnézést!

A politikus emlékeztetett: a tiszteletet nem kapta meg a magyar közösség az elmúlt években december 1-én, Sepsiszentgyörgyön, amikor hiába hívták fel a szervezők figyelmét, hogy mellőzzék a rendezvény soraiból azokat a más megyéből érkező személyeket, akik azt hangoztatták, hogy „afară cu unguri din țară”, vagy amikor felszólalt egy ortodox pap, aki Ázsiába küldte a magyarokat.  

A háromszéki tanácselnök szerint a prefektusnak elnézést kellene kérnie a magyar közösségtől. „Szerettünk volna elmenni a rendezvényre, de ha választott képviselőként részt veszünk, akkor joggal várjuk el, hogy három percben legyen lehetőségünk elmondani véleményünket” – mondta Tamás Sándor. Hozzátette: a prefektus megkérdezte tőle, hogy ha felszólalna, mit szeretne mondani. Az válaszolta: azt, amit a gyulafehérvári nyilatkozatban szerepel, miszerint „minden nép számára a saját nyelven biztosított oktatás, közigazgatás és ítélkezés az itt élő népekből választottak által. A lakosság számaránya arányában pedig miden nép képviseletet kap a törvényhozó és kormányzati szervezetekben”.    

A Kovászna megyei tanács csütörtöki ülésén egyébként vitát váltott ki az önkormányzat által a centenáriumi ünnepségeknek szánt támogatás. Végül a testület 33 000 lejes finanszírozást szavazott meg a román nemzeti ünnep megszervezésére, amit az MPP-s tanácstagok tartózkodása mellett a többi tanácstag megszavazott. Tamás Sándor rámutatott: a december 1-i nemzeti ünnepség sorozat fő finanszírozója a Kovászna megyei tanács és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?