Antiszemitizmussal vádolja Klaus Johannist az elutasított miniszterjelölt

Antiszemita megnyilvánulásnak nevezte kedd este a fejlesztési miniszteri posztra javasolt Ilan Laufer, hogy az államfő elutasította a kinevezését. Azzal is vádolta Klaus Johannist, hogy szabotálja Románia és Izrael viszonyát.

Mint ismert, a fiatal üzletembert Paul Stănescu helyére javasolta a Szociáldemokrata Párt (PSD) fejlesztési miniszternek és kormányfőhelyettesnek. Anélkül, hogy részletezte volna az okait, az államfő nem írta alá a Paul Stănescu leváltásáról szóló elnöki rendeletet és Ilan Laufer kinevezését sem.

A miniszterjelölt a kedd esti sajtótájékoztatóján kijelentette: Klaus Johannis eljárása alkotmányellenes, „antiszemita indíttatású akció”. Közölte, hogy az államfőnek a mandátuma legutóbbi évében „több zsidóellenes kirohanása és antiszemita megnyilvánulása” volt. Szerinte Johannis azért tagadta meg az új izraeli román nagykövet kinevezését, mert szabotálni akarja Románia és Izrael kapcsolatait.

Laufer az államfő állítólagos antiszemitizmusnak bizonyítékát látja abban, hogy "Angela Merkel német kancellárnak tett ígéretéhez híven" megakadályozta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését, amit - az Egyesült Államok példájára hivatkozva - Liviu Dragnea kezdeményezett.

"Fontos adalék, hogy Johannis német nemzetiségű, és minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés" - jelentette ki Laufer. Hozzátette: nemcsak Nicolae Ceausescu kommunista diktátor "adott el zsidókat" (pénzért engedélyezte kivándorlásukat), szerinte most már bebizonyosodott, hogy Klaus Johannis elnök is "eladott egy román zsidót, bár nem tudja kinek és mennyiért".

Laufer azzal fejezte be nyilatkozatát, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul jogorvoslatért.

Kicsoda Ilan Laufer?

A 35 éves Ilan Laufer a Grindeanu-kormányban az üzleti környezetért felelős tárcát vezette. Ebben a tisztségében – eléggé szokatlan módon – az igazságügy törvények módosításának egyik leghangosabb szorgalmazója volt. A fiatal miniszter 2017 decemberében azzal vádolta Kanada bukaresti nagykövetét, Kevin Hamiltont, hogy hatásköreit áthágva beleszól romániai belügyeibe.

Laufer ugyanakkor egyik kezdeményezője volt a Start-Up Nation programnak, mandátuma alatt több mint 20 ezer vállalkozói pályázatot támogatott a kormány. Arról is ismert, hogy behozta Romániába a H&M divatcéget.

Az üzletember Romániában született, de Izraelben is élt. Romániai cége az ingatlanokkal foglalkozó H& L Retail Group, de üzleti érdekei a Moldovai Köztársasághoz is fűzik, ahol egy ottani üzletember, a gépkocsik, ingatlanok eladásával foglalkozó Elita-5 holding tulajdonosa, Alexandru Pincevschi hivatalos partnereként ismerik.

Ilan Laufer egyébként a bukaresti Országos Testnevelési és Sportakadémián végzett 2006-ban. Szabadidejében szenvedélyes motoros, motorversenyeken indul.

Kapcsolódók

Kimaradt?