A sepsiszentgyörgyi centenáriumi ünnepségen nem adnak szót a magyar elöljáróknak

A háromszéki magyar elöljárókat elvárják a december elsejei román nemzeti ünnepre, de nem adnak szót nekik, hogy nehogy megsértsék az román államot és annak szimbólumát. Sebastian Cucu, Kovászna megyei prefektus kedden sajtótájékoztatón ismertette az egyesülés centenáriumára szervezett kéthetes program sorozatot és a december 1-i ünnepség programját. Újságírói kérdésre válaszolva a kormánybiztos rámutatott: a centenáriumi eseményre meghívják az összes közintézmény vezetőjét, illetve a helyi és megyei elöljárókat és elvárják, hogy jóhiszeműen vegyenek részt az ország legfontosabb nemzeti ünnepén.    

Mint ismert, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök korábban többször is kijelentette, hogy részt vennének a román nemzeti ünnep rendezvényein, ha fel is szólalhatnak. A két háromszéki elöljáró rámutatott: arról beszélnének, hogy száz év telt el az egyesüléstől, és még mindig nem teljesültek a modern Románia alapító okiratának tekinthető gyulafehérvári nyilatkozatban foglalt ígéretek.

Sebastian Cucu prefektus keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre nem válaszolta meg ugyan, hogy adnának-e szót a magyar önkormányzati vezetőknek, viszont kifejtette: „udvariatlan a felszólalási lehetőséghez kötni a centenáriumi ünnepségen való részvételt. Ha meghívnak, jóhiszeműen részt veszel”. Hozzátette: visszautasítják olyan elöljárók részvételét, akik nem értik meg, hogy viselkedésükkel, felszólalásukkal diszkriminálhatják a közösség egy részét, megsérthetik a román államot és annak szimbólumát, hiszen törvény szerint a nemzeti ünnep állami szimbólum, illetve az elővetített szélsőséges és nacionalista felszólalással beárnyékolhatják a nemzeti ünnepet.

A prefektus emlékeztetett, hogy néhány napja Antal Árpád polgármestert a román közösség megtapsolta, amikor a sepsiszentgyörgyi ortodox katedrálisban mondott beszédet. Véleménye szerint a polgármestert a centenáriumi ünnepségre is elvárják, amennyiben jóhiszeműen érkezik.

Sebastian Cucu szerint Háromszéken november 20-tól indul és december 1-ig tart a centenáriumi ünnepségsorozat, amely 6 településen – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Bodzafordulón, Bereckben és Előpatakon - több mint 50, többnyire ingyenes programot kínál. A kulturális és civil szervezetekkel közösen összeállított programsorozat keretében lesznek kiállítások, színházi előadások, koncertek, folklór műsorok, könyvbemutatók és konferenciák. A december 1-i ünnepséget katonai parádé, repülős bemutató illetve száz lampion eregetése színesíti, mondta a prefektus.

Kapcsolódók

Kimaradt?