FRISSÍTVE - Csak részben hagyta jóvá a kormányalakítást Klaus Johannis államfő

FRISSÍTVE: Nem fogadta el a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt összes minisztercserét az államfő. Ezt Klaus Johannis kedden, egy sajtónyilatkozatban jelentette be. FRISSÍTÉS: letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet új miniszterei.

„Ez a kormányátalakítás igen gyenge megoldás. Változatlanul azon a véleményen vagyok, hogy ki kell cserélni ezt a kabinetet, amely annyi problémát okozott az országnak. Addig is, itt van ez az átalakítás. Egyetértek, hogy legyenek módosítások, de figyelembe kell vennem néhány dolgot" - nyilatkozta az államfő a Cotroceni-palotában.

Johannis emlékeztetett: Románia veszi át a jövő félévben az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. "Ezzel csak akkor tud megbirkózni, hogyha a minisztériumok hibátlanul működnek. Másodszor, nagyon kevés idő áll rendelkezésre, (...) már most számos tájékozódó látogatásra kerül sor, amellyeken az uniós intézmények képviselői arról akarnak meggyőződni, hogy fel vagyunk készülve az elnökség átvételére" - nyilatkozta az államfő. 

Klaus Johannis így vezette fel azt a bejelentését, hogy aláírja ugyan Lia Olguța Vasilescu leváltását a munkaügyi tárca éléről, de nem hajlandó kinevezni őt szállításügyi miniszternek. Az államfő ugyanakkor nem írja alá Paul Stănescu fejlesztési miniszter leváltását, és nem nevezi ki az utódjául javasolt Ilan Laufert. Az államfő nem részletezte, mit kifogásol a két jelöltnél.

Utóbb az elnöki hivatal közölte: a Dăncilă-kabinet új miniszterei kedden 15 óra 30 perckor teszik le a hivatali esküt a Cotroceni-palotában. Az esküt a következő jelöltek tehetik le: 

  • Gabriel Leş - védelmi miniszter 
  • Marius Budăi - munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter 
  • Niculae Bădălău - gazdasági miniszter 
  • Daniel Breaz - kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter 
  • Alexandru Petrescu - távközlési miniszter 
  • Constantin-Bogdan Matei - ifjúsági és sportminiszter 

Az alkotmánybíróság egy korábbi, precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. Arról nincs egyetértés a román sajtóban megszólaltatott szakértők között, hogy a miniszterelnöknek szükségszerűen figyelembe kell-e vennie az első elutasítást, vagy megteheti, hogy másodszor is - amikor az elnök nem tagadhatja meg a kinevezést - javasolja a már elutasított miniszterjelöltöt a posztra.

FRISSÍTÉS: Klaus Johannis államfő előtt letették a hivatali esküt a Dăncilă-kabinet új miniszterei.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, Gabriel Leş védelmi miniszter, Marius Budăi munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter, Niculae Bădălău gazdasági miniszter, Daniel Breaz kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter, Alexandru Petrescu távközlési miniszter és Constantin-Bogdan Matei ifjúsági és sportminiszter tette le az esküt.A Cotroceni-palotában tartott ceremónián részt vett Viorica Dăncilă miniszterelnök és a kabinet több tagja, köztük Viorel Ştefan, Teodor Meleşcanu, Rovana Plumb, Natalia Intotero, Eugen Teodorovici, Ştefan Oprea, valamint Ion Oprişor és Cosmin Marinescu elnöki tanácsosok, és Ligia Deca államtanácsos.

Klaus Johannis sok sikert kívánt az új tárcavezetőknek. A miniszteri kinevezésekről szóló elnöki rendeletet kedden tették közzé a Hivatalos Közlönyben.

Ugyanakkor közzétették a korábbi miniszterek felmentéséről szóló rendeletet. Leváltották Lia Olguţa Vasilescut a munkaügyi, Dănuţ Andruşcăt a gazdasági, George Ivaşcut a kulturális, Petru Bogdan Cojocarut a távközlési és Ioana Brant az ifjúsági és sportminisztérium éléről. Klaus Johannis tudomásul vette Mihai Fifor lemondását a védelmi tárca éléről.

Az államfő ugyanakkor nem hagyta jóvá a regionális fejlesztési és közigazgatási miniszternek jelölt Ilan Laufer, valamint a közlekedési miniszternek jelölt Lia Olguţa Vasilescu kinevezését. Ennek megfelelően a leváltott miniszterek között Iohannis nem sorolta fel Paul Stănescu kormányfő-helyettest, regionális fejlesztési és közigazgatási minisztert és Lucian Şova közlekedési minisztert. 

Kapcsolódók

Kimaradt?