FRISSÍTVE – Hivatalos: alaposan átalakítja a Dăncilă-kormányt a PSD

Kormányátalakításról döntött hétfőn a Szociáldemokrata Párt (PSD): Viorica Dăncilă miniszterelnök 28 tagú kormányának nyolc posztján lesz változás.

Lecserélik a négy miniszterelnök-helyettes egyikét, Paul Stănescu regionális fejlesztési minisztert, aki szeptemberben - a PSD másik két alelnökével együtt - nyílt levélben szólította fel lemondásra a korrupcióváddal másodszor is bíróság elé állított Liviu Dragnea pártelnököt. Helyére Ilan Laufert jelölik, aki tavaly fél évig volt az üzleti szféráért felelős miniszter.

Változás lesz a közlekedési, a gazdasági, a védelmi, a távközlési, a munkaügyi, az ifjúsági és a kulturális tárca élén is. A nyolc poszt között csak egy esetében nem jelenik meg új név a Dăncilă-kabinetben: a tervek szerint Lia Olguța Vasilescu eddigi munkaügyi és társadalombiztosítási miniszter venné át a közlekedési tárca irányítását.

Mihai Fifor védelmi miniszter, akinek a neve állítólag amúgy is a leváltandó tárcavezetők között szerepelt, közvetlenül a PSD végrehajtó bizottságának hétfői ülése előtt bejelentette lemondását, közlése szerint azért, hogy a pártmunkának szentelhesse minden erejét. Hétfőn a PSD országos tanácsának ideiglenes elnökévé választották meg, utódjául a tárca élén pedig Gabriel Leș szatmári szenátort jelölik, aki a Grindeanu-kormány idején, 2017 első felében már volt védelmi miniszter.

Nem váltják le a többek által bírált Tudorel Toader igazságügyi minisztert, és a kisebbik koalíciós párt, a liberális ALDE is megőrzi mind a négy miniszterét.

 A hivatalos magyarázat szerint a miniszterek teljesítményét annak alapján értékelték ki, hogy milyen hatásfokkal ültették át a gyakorlatba a 2016-os választások által legitimitást szerzett kormányprogramot. Dăncilă szerint az érintett területeken lendületet akarnak adni a kormányzati munkának, és a jövő évi uniós elnökség támasztotta kihívásoknak akarnak jobban megfelelni - januártól Románia tölti be az EU tanácsának soros elnöki posztját.

Johannisnak is lesz még szava

Az ellenzék ezzel szemben azt állítja: a kormányátalakítás csak eszköz Dragnea számára ahhoz, hogy leszámoljon párton belüli bírálóval, és posztokkal "jutalmazza" azokat, akik hűségesek maradtak hozzá.

 A minisztercseréket Klaus Johannis államfőnek is jóvá kell még hagynia, a kormánytagokat ugyanis elnöki rendelettel nevezik ki. Az elnök mozgástere azonban korlátozott: egyszer van joga elutasítani a miniszterelnök által javasolt miniszterjelölt kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását.

Kapcsolódók

Kimaradt?