EMNP: regionális identitások alapján kell meghúzni a régióhatárokat

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a Romániában ma is élő regionális identitások alapján kell meghúzni a régióhatárokat a küszöbönálló közigazgatási átszervezésben. Az EMNP elnöke, Toró T. Tibor kedden, Csíkszeredában ismertette régiósítási elképzeléseit egy sajtótájékoztatón.

Toró T. bejelentette, hogy a témában egy munkacsoport is alakult az EMNP-ben Szilágyi Ferenc vezetésével. A régiósításra vonatkozó néppári javaslatok az alakulat április 20-i tisztújító közgyűlésén is napirenden lesznek.Csikszereda sajttaj EMNT Papp-Elod Toro-T-Tibor HSZI 01

Az EMNP elképzelései abból indulnak ki, hogy 1989 után a romániai fejlesztési régiók határait úgy rajzolták meg, „ahogyan a nagyhatalmak Afrika államhatárait" – fejtette ki Toró. Emlékeztetett arra, hogy az eredeti elképzelés szerint a régiók a szegényebb térségek felzárkózását voltak hivatottak elősegíteni, ám éppen ellentétes hatást értek el: a fejlettebb megyék fejlődtek, a lemaradók, felzárkózás helyett, még jobban lemaradtak.

A pártelnök szerint a régiók megrajzolásánál fontos figyelembe venni a régiós identitást is, ami az ország északi részére például hangsúlyozottan jellemző. Ez az identitástudat a történelmi régiókhoz kapcsolódik, hangsúlyozta, e szempont figyelmen kívül hagyása előbb-utóbb feszültséget fog gerjeszteni.

Az EMNP elképzelése szerint a megyei jogú városok jogállsát meg kell tartani, mert ezek adott térségekben a fejlődés motorjai lehetnek. A megyék hatáskörét is meg kell őrizni, hangzott el a sajtótájékoztatón, esetenként érdemes felülvizsgálni a megyehatárokat.
Újságírói kérdésre válaszolva Toró elmondta, az RMDSZ-t és az EMNP álláspontja majdnem azonos a közigazgatási átszervezéssel kapcsolatban, nézeteik csupán néhány részletkérdésben különböznek.

Kimaradt?