Politikai elemző: belpolitikailag fontos a Romániát elítélő EP-határozat

Külpolitikai, jogi szempontból semmilyen, belpolitikai szempontból azonban lehet jelentős hatása az Európai Parlament által kedden elfogadott Romániáról szóló határozatnak.

A romániai ellenzék kapott most egy muníciót, és úgy gondolom, hogy az Európai Parlamentben ez is volt a cél – jelentette ki Pataky István, a Krónika főmunkatársa az Erdély TV Mérlegen című műsorában.

A politikai elemző szerint ez a jelenség nem új keletű: immár több mint egy éve, az Európai Parlamentben jelenleg többségben lévő erők, függetlenül attól, hogy azok az Európai Néppártban vagy a szociáldemokraták soraiban foglalnak helyet, egyre erőteljesebben lépnek fel annak érdekében, hogy egy föderatív, egységesebb Európa jöjjön létre. Ezzel szemben egyre jobban körvonalazódik egy másik erőcsoport is, amely a nemzetállamok Európája, egy, a szuverén államok szövetségéből álló Európa mellett foglal állást. A föderatív Európát akarók jelenleg úgy látják, hogy az ő igazi támogatójuk Romániában az ellenzék. Ezért úgy gondolják, hogy a jelenlegi román kormányt meg kell gyengíteni, lehetőleg meg kell buktatni, és lehetőség szerint még január elseje előtt, amikor az Európai Tanácsi elnökség a Romániáé lesz mutatott rá Pataky István.

A Krónika elemzője úgy vélte, a határozat nyomán a román kormánynak egyelőre nem kell tartania uniós retorzióktól, forrásmegvonásoktól, ám ez a folyamat beindult, és hosszú távon kell számolni egy ilyen eshetőséggel is. Azt látjuk, hogy a kormány nem kíván semmiféle engedményt tenni, teljesen joggal, teszem hozzá, nincs is olyan helyzetben, hiszen ha engedményeket is tenne, attól egyáltalán nem lenne szimpatikusabb azon erők számára, akik most ellene szavaztak – hangsúlyozta a politikai elemző az Erdély TV-ben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?