Bemutatott az ellenzéknek a képviselőház alelnöke, majd jól letagadta

„Csak úgy tűnt maguknak. Felemeltem a kezem, mi ezzel a gond?” – válaszolta Florin Iordache, az igazságügyi törvények módosításának kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elnöke az újságíróknak, akik szembesíteni szerették volna a képviselőt azzal a felvétellel, amelyen obszcén kézjeleket mutatott az ellenzéknek szerdán a parlamentben.

Éles és indulatos vitát váltott ki szerdán a parlamentben Románia uniós elmarasztalása. A kormánytöbbség a román alkotmányos rend semmibe vételeként értékelte, hogy az Európai Bizottság az igazságügyi reform felfüggesztésére és törvényei kijavítására szólította fel Bukarestet, míg az ellenzék azt hangoztatta, hogy a brüsszeli jelentésben szereplő ajánlások kötelező érvényűek Románia számára.

Florin Iordache felszólalásában azt mondta, hogy a PSD folytatni fogja az igazságügyi törvények módosítását függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Bizottság. Úgy értékelte, a parlament független akar lenni, maga akar dönteni az ország törvényeiről, és nem fog engedni a nyomásnak. Beszédében az ellenzéket is kritizálta, „aljasnak” minősítette az ellenzéki pártok hozzáállását, amelyek a Romániát elmarasztaló európai parlamenti határozat elfogadásakor szerinte saját országa ellen fordultak.

Miután elhagyta a pulpitust, obszcén kézjeleket mutatott a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alsóházi frakciója irányába.

 

Amikor később az újságírók rákérdeztek, hogy mivel magyarázza viselkedését, a képviselő letagadta, holott videófelvétel is megörökítette a mozdulatot. „Csak úgy tűnt maguknak. Felemeltem a kezem, mi ezzel a gond?” – felelte Iordache. A sajtó munkatársai szerették volna szembesíteni a képviselőt a felvétellel, amely a sértő kézmozdulatot örökíti meg, de a politikus megismételte: „Már válaszoltam, ez egy normális gesztus. A téma le van zárva”.

Párttársai szerint hibázott

Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes szerint Florin Iordache hibázott. „Ilyet nem teszel, nem a stadionban vagyunk, ez mégis csak Románia parlamentje, és szerintem Iordache képviselő, a képviselőház alelnöke nagyot hibázott” – fogalmazott a PSD-s politikus.

Elhatárolódott kollégája, Florin Iordache gesztusától Răzvan Rotaru szociáldemokrata párti parlamenti képviselő is, írja az Agerpres. „Kontrollálatlan és szégyentelen megnyilvánulásoknak tartom ezeket és elhatárolódom tőlük, mert nem méltók egy közjogi méltóság viselkedéséhez, és a Szociáldemokrata Párt megítélésén ejtenek foltot. Úgy gondolom, hogy a felmerülő problémákat civilizáltan kell kielemezni és megvitatni, mibenlétüktől függetlenül, és önökkel együtt én is bocsánatkérést várok el Iordache úrtól” – írta szerda este a PSD-s képviselője a közösségi oldalra.                                                                                                                                             

Kapcsolódók

Kimaradt?