Módosításokkal jóváhagyta a Iordache-bizottság az igazságügyi törvényekre vonatkozó tervezetet

Tizenkét támogató és három ellenszavazattal jóváhagyta hétfőn az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a 2018/92-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó tervezetet. A különbizottság módosításokat is tartalmazó jelentését várhatóan szerdán bocsátják szavazás alá a képviselőház plénumában. 

A Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára a bizottság hozzájárult a 2004/303-as törvény azon előírásának eltörléséhez, amely szerint az igazságügyi minisztérium irányításával, a civil szféra és a szakmai szervezetek bevonásával, kétévente ellenőrizni kell azt a rendszert, amely alapján véletlenszerűen szétosztják a peres ügyeket a bírói testületek között. Az ellenőrzés következtetései nyilvánosak a jelenlegi, eltörlésre szánt kitétel értelmében - írja az Agerpres.

A szakbizottság javaslata alapján a legfelsőbb bíróság vezetőtanácsa többé nem tehetne javaslatot a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács bírói részlegének arra vonatkozóan, hogy kik alkossák a vizsgáztató bizottságot a legfelsőbb bíróság új tagjainak felvételekor. 

További módosítás, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyészeit versenyvizsga alapján nevezik ki. Kizáró feltétel, hogy a pályázóra nem szabtak ki szankciót az elmúlt 3 évben, és legalább 10 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie. A kitételek közt szerepel az is, hogy a jelentkezőnek 'jó szakmai felkészültsége és feddhetetlen erkölcsi magatartása' kell hogy legyen. 

A szakbizottság nem hagyta jóvá a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra vonatkozó javaslatát, hogy töröljék a szövegből a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó részleg létrehozását előíró rendelkezést. 

Ugyanakkor a PSD javaslatára több módosítást elfogadtak arra vonatkozóan, hogy az említett osztályra rendőröket is helyezzenek át. 

Az ezt megelőző ülés alkalmával a különbizottság azt is jóváhagyta, hogy a bírákat és ügyészeket elmozdíthatják tisztségükből, amennyiben csorba esik hírnevükön. 

A bírák és ügyészek nyugdíjazására vonatkozó előírást nem módosította a testület. A jogszabály szerint 2020 január elsején lép érvénybe az az előírás, miszerint nyugdíjba vonulhatnak azok a bírák és ügyészek, akik már több mint 20 éve dolgoznak ebben a funkcióban. Mariana Moţ igazságügyi államtitkár elmagyarázta, a CSM-nek előbb fel kell mérnie, hány személy kerülne ebbe a kategóriába a bírák és ügyészek közül. Amíg ez a felmérés nem készült el, nem dönthetnek a cikkelyről. A tervezetet a szenátus fogja döntő kamaraként tárgyalni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?