Kelemen-Szijjártó találkozó Kolozsváron: a legjobb az, ha van állandó párbeszéd

Székelyföldre is kiterjeszti Magyarország azt a gazdaságfejlesztési programot, mely Erdélyben eddig Maros megye mezőségi részén nyújtott támogatásokat gazdálkodóknak és kisvállalatoknak - jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Kolozsváron, miután Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével tárgyalt az RMDSZ székházában.

Elmondta: a Maros-mezőségi kísérleti gazdaságfejlesztési program keretében tavaly másfél milliárd forint jutott a térség gazdálkodóinak és vállalkozóinak, idén 800 pályázat érkezett, ezek elbírálása jelenleg is tart. Hozzátette: a magyar költségvetésben a jövő évre 50 milliárd forintot különítettek el a gazdaságfejlesztési programokra, ebből jelentős összeg jut Erdélybe és a Székelyföldre.

Szijjártó Péter méltatlannak tartotta, hogy román részről egyelőre nincs készség a kolozsvári magyar kulturális intézet megnyitásának az engedélyezésére. Az MTI kérdésére kijelentette: Magyarország örömmel támogatná, ha Románia kulturális intézetet akarna létrehozni Magyarország bármelyik városában.

"Én inspirálnám a románokat, hogy minél több kulturális intézetet nyissanak Magyarországon. Valahogy nem pontosan ezzel a hozzáállással szembesülünk a román kollégák oldaláról" - mondta. Hozzátette: bukaresti látogatásán ismét kérte Teodor Meleșcanu román külügyminisztert, hogy adja meg a támogatást a kolozsvári kulturális intézetet létrehozásához. Megjegyezte: a téma nem fog lekerülni a kétoldalú kapcsolatok napirendjéről.

Szijjártó Péter természetesnek tartotta, hogy a romániai látogatásain az erdélyi magyarság érdekképviseletével is tárgyal, mert a határon túli magyarokkal kapcsolatos kormánypolitikát az alapján alakítják ki, hogy mit várnak a határon túli magyarok képviselői a magyar kormánytól.

A miniszter fontosnak tartotta, hogy a két ország között közös sikertörténeteket építsenek fel, mert ezek tudnak olyan bizalmi alapot teremteni, amelyre építve az érzékeny kérdéseket is a megoldás reményével lehet felvetni. Kedvezőnek találta, hogy néhány olyan kérdésben sikerült előre lépni, amelyek megoldására "sokan egy lyukas garast nem adtak volna" - fogalmazott. Ezek sorában a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újbóli megnyitását említette. 

Kelemen: partnerséget meg kell erősíteni

"A román-magyar viszonyról azt gondoljuk, hogy a legjobb az, ha van állandó párbeszéd. A stratégiai partnerséget meg kell erősíteni, kell törekedni arra, hogy a bizalmatlan helyzeteket feloldjuk, és a bizalmat erősítsük" – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök a Szijjártó Péterrel tartott találkozója után.

A politikus rámutatott: ahogyan az minden egyes találkozó alkalmával lenni szokott, a miniszterrel áttekintették az aktuális kérdéseket – azt is, hogy hogyan látja a román-magyar kétoldalú viszonyt az RMDSZ, továbbá melyek a magyar közösség legfontosabb törekvései és gondjai.

„Ebben a pillanatban ezek jelentős része az oktatáshoz kötődik, ahhoz, hogyan tudjuk az identitásunkat biztosító intézményeket megerősíteni, és újraindítani ott, ahol bezárták – a római katolikus iskola újraindítása egy sikeres együttműködés eredménye –, és a MOGYE kérdéséről is beszélgettünk” – fogalmazott Kelemen Hunor. Leszögezte: az RMDSZ-nek és Romániának is az az érdeke, hogy a közép-keleti együttműködésen keresztül Magyarországgal is kiváló kapcsolatokat ápoljon minden tekintetben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?