Băsescu kikelt a köz-magán társulással építendő autópályák ellen

Nincs hatékonyabb módszer törvényesen kifosztani egy országot, mint az, hogy köz-magán társulással építs autópályát - jelentette ki csütörtökön Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. 

„Túl azon, hogy arab országokbeli turnéján Viorica Dăncilă tehenet fejni és birkákat nyírni hívta a sejkeket, a miniszterelnök arról is próbálja meggyőzni az arab vezetőket, hogy szálljanak be a köz-magán társulással építendő autópálya projektbe (...), amiről Dragnea is állandóan beszél. Jóemberek, habozás nélkül állíthatom, hogy nincs hatékonyabb módszer törvényesen kifosztani egy országot, mint az, hogy köz-magán társulással építs autópályát” – írja Facebook-bejegyzésében Băsescu. 

 

A volt államfő szerint ilyen esetben nagyon magasak a költségek, mert „viszonylag rövid távra felvett kereskedelmi hitelekkel dolgoznak, amelyeknek magasak a kamatai és alig van türelmi idejük, amely hiteleket 5-7 évenként kell, hatalmas költségekkel továbbgörgetni”.

„A köz-magán társulásban szinte ellenőrzés nélkül lehet lopni (...), miközben a felhasználó (az autóvezető) egyre nagyobb úthasználati díjat fizet. Felmerül a kérdés: miért köz-magán társulásban építjük a sztrádát, amikor milliárd eurós nagyságrendben áll rendelkezésre erre a célra vissza nem térítendő európai uniós pénz?'” – veti fel a kérdést Traian Băsescu. 

Kimaradt?