Hivatalos: 800 ezer dollár csúszópénz közvetett elfogadásával gyanúsítják Tăriceanut


-A A+Közvetett úton közel 800 ezer dollár anyagi juttatást kapott 2007-2008-ban, miniszterelnöki tisztsége idején Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök egy osztrák cégtől - derül ki a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) az Agerpresnek adott válaszából.

A hírügynökség megkeresésére a DNA közölte: a gyanú szerint egy cég jelentős összegű kereskedelmi szerződéseket kötött a román állammal, cserében fedezte egy választási kampány költségeit. Az ügy kapcsán három bűnvádi eljárás is indult, az egyiket a DNA ügyészei az osztrák igazságszolgáltatás kérésére vették át - derül ki a vádhatóság válaszából.

„Egy közjogi méltóság közvetett módon 2007-2008-ban körülbelül 800 ezer USD értékű anyagi juttatást kapott egy osztrák cég képviselőitől, cserében tisztségét kihasználva közbenjárt, hogy a cég egyik kereskedelmi szerződését több melléklettel egészítsék ki” - írja a DNA, hozzátéve, hogy a 800 ezer dollár a kiegészítő szerződések értékének 10 százalékát teszi ki. Az összeget offshore cégekkel kötött fiktív szerződések alapján kapta meg a gyanú alatt álló közjogi méltóság.

A DNA hozzáteszi válaszában, hogy az ügy kapcsán más személyek ellen is kivizsgálás indult bűnrészesség gyanúja miatt. Tăriceanu ellen a törvény értelmében csak a szenátus jóváhagyása után lehet elindítani a bűnvádi eljárást vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt. A DNA főügyésze elküldte a legfőbb ügyésznek az erre vonatkozó iratcsomót. A szenátushoz a legfőbb ügyésznek kell benyújtania az eljárás jóváhagyására vonatkozó kérelmet.

Tăriceanu az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott szerdai közleményben leszögezte: miniszterelnöki mandátuma idején a kormány egyetlen kifizetést sem eszközölt a szóban forgó a Microsoft-licencekre, ezt a szerződést még 2004-ben (hivatalba lépése előtt) kötötték. A politikus az újabb korrupciógyanút az "államhatalmat illegitim módon magukhoz ragadó" erők bosszújának tartja, válaszlépésnek arra, hogy következetesen szót emel az igazságszolgáltatás túlkapásai ellen. "Ez a DNA nevű dosszié-gyár egy újabb terméke, miután a hamis tanúzásról gyártott ügyben felmentett a bíróság" - sommázta ironikusan a politikus.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X