Az ellenzékkel szavazott a parlamentben a kisebbik koalíciós párt

Az ellenzék oldalára álltak szerdán a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselői a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvény vitáján. A jogszabály visszakerült a szakbizottságokhoz, mert nem volt meg az elutasításához szükséges számú szavazat.

Korábban az illetékes szakbizottság elutasító jelentést fogadott el kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényről. Szerdán a képviselőház plénuma döntő házként szavazott a tervezetről. Ahhoz, hogy a jogszabályt elutasítsák, és lekerüljön a parlament napirendjéről, 165 szavazatra lett volna szükség, de csak 158 képviselő támogatta a szakbizottsági jelentést.

Ennek oka, hogy a Szociáldemokrata Párttól (PSD) eltérően az ALDE szintén kétfordulós polgármester-választást szorgalmaz. Ennek megfelelően a plénumban az ellenzékkel együtt elutasították a szakbizottsági jelentést. Az ALDE alelnöke, Varujan Vosganian közölte: a szavaztuk nem jelenti azt, hogy szakítani akarnak a PSD-vel. „A kormányprogram közös. De ez nem terjed ki a polgármesterek megválasztási módjára” – jelentette ki a politikus.

A polgármestereket jelenleg egy fordulóban választják meg Romániában. Ez a szabályozás a legtöbb önkormányzati vezetővel rendelkező PSD-nek kedvez.

Kapcsolódók

Kimaradt?