Elutasította a képviselőház az igazságügyi miniszter ellen benyújtott indítványt

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) az igazságügyi miniszter elleni egyszerű indítványát. Az indítványt 99-en támogatták, 171-en ellene szavaztak, öt képviselő tartózkodott.

Toadert elsősorban az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá gyűrésével, az ágazat működését szabályozó törvényi háttér "megcsonkításával" vádolták az indítvány előterjesztői. Szerintük azzal, hogy - alkotmánybírósági támogatással - elérte az államfőnél Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész felmentését, és ugyanerre készül Augustin Lazăr legfőbb ügyész eltávolítása érdekében is, a miniszter arra figyelmeztette az igazságszolgáltatást, hogy ne merészelje többé a politikusokat elszámoltatni.

Tudorel Toadert az ellenzék az igazságszolgáltatás függetlensége sírásójának, a korrupt politikusok ügyvédjének nevezte. Az indítvány kezdeményezői azért remélték, hogy a Toader elleni parlamenti "intőt" a kormánytöbbség egy része is megszavazza, mert a miniszterrel több szociáldemokrata politikus is elégedetlen, igaz, ellenkező előjellel.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem sokallja, hanem kevesli azokat az intézkedéseket, amelyekkel Toader hozzájárult a román igazságszolgáltatás reformjához, egyesek pedig azt vetik a szemére, hogy nem kezdeményezett amnesztiarendeletet, nem tett határozottabb lépéseket az ügyészségi visszaélések megfékezése, a titkosszolgálati befolyás leleplezése és hatálytalanítása érdekében. Toader viszont továbbra is élvezi a kisebbik kormánypárt, a liberális ALDE nyílt támogatását, ezért a PSD végül nem szavazta meg az ellenzéki indítványt, elkerülendő, hogy voksával megkérdőjelezze a kormánytöbbség stabilitását.

Az egyszerű indítvány egy miniszter teljesítményét vagy egy ágazati szakpolitikát kiértékelő vitára biztosít alkalmat a parlamentben, és ugyanúgy szavazással zárul, mint a kormány leváltását célzó bizalmatlansági indítvány. Az egyszerű indítvány esetleges elfogadása azonban nem eredményezi automatikusan a tárcavezető leváltását. Legutóbb két éve szavazott meg a képviselőház az akkori igazságügyi miniszter ellen beterjesztett indítványt, ennek ellenére Raluca Prună végigvitte mandátumát.

Kapcsolódók

Kimaradt?