Băsescu harcos ellenzékiséget vár a PDL-től

Harcos ellenzékiséget vár Traian Băsescu államfő a Demokrata Liberális Párttól (PDL) a kétharmados többséggel rendelkező Szociálliberális Szövetséggel (USL) szemben - derült ki abból a beszédből, amelyet az elnök a PDL tisztújító országos értekezletéhez intézett szombaton.

A 2008 és 2012 között kormányzó PDL ötezer küldötte szombaton választja meg a párt új vezetését a decemberi választási kudarc után, amelyen fele annyi mandátumot sem szerzett, mint 2008-ban, és parlamenti súlya 14 százalékra esett vissza.base

Az államfő - aki a PDL éléről került 2004-ben az elnöki hivatalba - azt mondta, azért veszítették el a választást, mert megmentették az országot, amikor bajban volt. Ezzel arra utalt, hogy a párt köré szerveződött jobbközép kormány 2010-ben drasztikus megszorításokkal, a közalkalmazotti bérek és szociális kiadások lefaragásával hozta egyensúlyba a költségvetést.

Băsescu rámutatott, hogy a Boc-kormány nem fogadta el a Nemzetközi Valutaalap (IMF)adóemelésen alapuló válságkezelő javaslatát, amely szerinte ellehetetlenítette volna a reálgazdaságot, s a következménye növekvő adócsalás  és munkanélküliség lett volna. Úgy vélte, jó döntés volt, hogy a költségvetési megszorításokat választották, mert most Emil Boc volt miniszterelnökkel együtt emelt fővel mondhatja, hogy Románia nagyon rövid idő alatt visszanyerte makrogazdasági egyensúlyát.

Băsescu szerint a PDL nem azzal nyeri vissza a választók bizalmát, hogy megtagadja a Boc-kormányt, hanem azzal, ha bebizonyítja, hogy ez volt a helyes az út, és harcba száll az USL-vel.base2

Az államfő azt mondta, csak akkor maradhat fenn partneri viszony közte és a PDL között, ha a párt támogatást nyújt számára politikai célkitűzései eléréséhez az USL-kormánnyal szemben. Ezek között a európai integráció kiteljesítését, az általa kezdeményezett - egykamarás parlamentet feltételező - alkotmánymódosítást és az egészségügyi reformot említette.

"Visszatérek a politikába, azzal a célkitűzéssel, hogy 2016-ban a jobboldal hatalomra kerüljön. Ne higgyék, hogy megfordul a fejemben valamelyik párt élére állni. A tapasztalatommal, tekintélyemmel és remélhetőleg azzal a hitelességgel akarom segíteni ezt az építkezést, amivel befejezem a mandátumomat" - mondta a PDL országos értekezletén Traian Băsescu, akinek 2014-ben jár le második elnöki mandátuma.

Kimaradt?