Megalakul az Országos Hulladékgazdálkodási Bizottság, ez lesz a feladata

Országos Hulladékgazdálkodási Bizottság megalakításáról döntött Viorica Dăncilă miniszterelnök. A testületet több szaktárca képviselői fogják alkotni, és a környezetvédelmi minisztérium vezeti majd. 

A Hivatalos Közlönyben hétfőn megjelent határozat értelmében a bizottságba a környezetvédelmi, a regionális fejlesztési, az európai alapokért felelős és a pénzügyminisztérium képviselője, valamint a közüzemek működését szabályozó országos hatóság (ANRSC), az országos környezetvédelmi ügynökség, a környezetvédelmi őrség és a környezetvédelmi alap igazgatósága delegál tagot.

A bizottságnak az lesz a feladata, hogy kitűzze az Európai Parlament és az Európai Tanács 2008/98-as ajánlásának gyakorlatba ültetéséhez szükséges lépéseket, intézkedjen annak érdekében, hogy behozzák a hulladékgazdálkodásra vonatkozó európai direktívák megvalósításában észlelt késéseket, és megtegye az országos hulladékgazdálkodási terv által megkövetelt legfontosabb kormányszintű intézkedéseket a városi hulladéktárolás helyzetének rendezésére. 

A döntés értelmében a testület ülésein meghívottként részt vehetnek majd a civil szféra, a közélet és a szakértői csoportok képviselői. A bizottságnak havonta, és a kormányfő kérésére bármikor be kell számolnia tevékenységéről és az elért eredményekről. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?